Remediile ayurvedice, surse ale starii de sanatate si armonie globala a fiintei noastre ( Svasthya)
In traditia ayurveda, exista numeroase remedii care, administrate constient si constant, aduc foarte multe beneficii starii noastre de sanatate si armonie, denumita Svasthya in limba sanscrita. Ele se pot afla in diferite variante- pulbere, capsule, comprimate, elixiruri, decocturi, tincturi, etc. Acestea se administreaza doar la recomandarea terapeutului ayurvedic, dupa ce a evaluat starea de sanatate si raportul cantitativ si calitativ al tipologiilor ayurvedice ( dosha-uri)- Vata, Pitta si Kapha din fiinta noastra.
Evaluarea ayurvedica sau consultatia ayurvedica are un caracter personalizat, urmarindu-se a se descoperi structura Unica, in diferite contexte de viata. In administrarea remediilor, se recomanda ca acestea sa fie de buna calitate, recomandandu-se sa fie alese cu atentie, din surse cat mai naturale. Energia plantei (virya) este astfel un parametru extrem de important, ea indicand puterea activa terapeutica pe care o declanseaza in fiinta noastra prin administrare. In general, se considera, standardizat, ca plantele au ca durata de valabilitate generala perioada de 3 ani, dar si aici sunt multe exceptii. In realitate acesta este un standard farrmaceutic al zilelor noastre,ce nu are aplicabilitate in practica ayurvedica, ce cuprinde si un capitol extrem de vast, dedicat plantelor ( recoltarea, pastrarea si administrarea lor), denumit Dravyaguna.
Foarte important, in orice terapie, este faptul ca aceasta trebuie inceputa cu o detoxifiere profunda, la toate nivelele fiintei. Dupa eliminarea toxinelor ( ama) de orice fel ( la nivel psihomental, emotional, energetic si fizic), putem spune ca incepe a doua etapa a terapiei, cura propriu- zisa. In India, de exemplu, aceasta terapie complexa poate dura o luna, sau doua, uneori mai mult, desi durata standard este de 14, 21 sau 28 de zile. Purificarea subtila a canalelor ( srotas) unde se depoziteaza toxine, este un procedeu extrem de vast si laborios,utilizandu-se o gama vasta de tipuri de remedii, avand un ritm care trebuie respectat cu strictete.
Marea greseala a pacientilor, in general, este ca asteapta rezultate, uneori chiar miraculoase, dupa o perioada extrem de scurta de administrare a cestor remedii, multi dintre ei neschimbandu-si aproape deloc stilul si ritmul de viata.
Este evident ca aceste remedii, care au o foarte fina componenta vibrationala, de altfel, se pliaza cu mai mare usurinta pe un fundal de purificare interioara si exterioara, prin asa-zisele tehnici denumite Kriyas, in traditiile Ayurveda si Yoga.
Un alt factor extrem de important este ca remediile sa fie administrate si la anumite intervale orare in care sunt cele mai eficiente. De exemplu, un elixir purificator ca Chyawanprash poate fi administrat in egala masura dimineata, dupa pranz si seara, pe cand o bautura detoxifianta este cele mai indicat sa o administram dimineata, pe stomacul gol, dupa ce am efectuat acele practici de curatare psihomentala precum curatarea limbii, a cailor nazale si a cavitatii bucale, cu ingrediente specifice si precizate in textele stravechi de Ayurveda si Yoga.
Administrarea remediilor reprezinta in sine un act terapeutic extrem de important in ameliorarea si vindecarea unor afectiuni, de aceea in traditia ayurvedica este efectuata de un Insotitor sau asistent, asa cum este el cunoscut in ziua de azi.
Observam astfel faptul ca abordarea unei afectiuni prin metodele ayurvedice este un proces extrem de laborios, care comporta mai multe virtuti: cunoastere, deschidere catre pacient, afectiune, precizie si claritate in efectuarea cu succes practicilor respective.
Va invit sa va testati starea globala de sanatate si armonie in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate ( la cabinet sau online), unde toti acesti parametri vor fi luati in considerare in functe de specificul dumneavoastra.
AHARAM SATYAM SUNDARAM SVASTHYAM!- Hrana, Adevarul si Bucuria ne confera Sanatate!
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061