Evaluarea si diagnosticarea in traditia Ayurveda
In traditia Ayurveda, un rol esential in tratarea oricarei afectiuni, prezenta la oricare dintre nivele fiintei noastre ( spiritual, emotional, mental si fizic) il reprezinta o evaluare corecta si apoi o diagnosticare adecvata.
Astfel, atunci cand pacientul se prezinta la o consultatie ayurvedica, trebuie sa fie examinat din mai multe puncte de vedere.
Acestea sunt constitutia individuala- Prakriti ( raportul prezentei celor 3 tipologii majore in fiinta sa ( Vata, Pitta si Kapha) si gradul de armonie dintre ele
Preenta unor afectari ale starii de sanatate,laorice nivel s-ar manifesta – Vikriti
Varsta pacientului- Kala– un parametru demn de luat in considerare in evaluarea ayurvedica a starii de sanatate
Locul unde traieste- Desha– care are, de asemenea, un rol deosebit de important in aparitia anumitor manifestari specjfice si afectari ale starii de sanatate- de exemplu, o persoana cu predominanta Kapha care traieste intr-un mediu unde exista frig si umezela isi va agrava aceste caracteristici
Prezenta materiilor reziduale – Malas– si cum sunt acestea eliminate din fiinta
Examinarea anumitor umori ale pacientului ( transpiratie, urina, etc), pentru a detecta anumite simptome in acesti produsi reziduali
Rolul focului digestiv – Agni– extrem de important parametru al starii de sanatate, de el depinzand toate manifestarile structurale si procesele metabolice- digestia alimentelor, a imaginilor, emotiilor, etc.
Examinarea pulsului – Nadi pareeksha, care ne poate indica foarte fidel prezenta si nfluenta celor 3 dosha in corp
In functie de acesti parametri, se poate face apoi o evaluare cat mai corecta si complexa a pacientului, precum si o diagnosticare a starii sale de sanatate ( care poate sa fie foarte buna, relativ buna, afectata, agravata, etc)
Examinarea atenta a acestor parametri ai starii de sanatae ( Svasthya) reprezinta o etapa extrem de importanta a reusitei demersului terapeutic.
La indicatii, un rol deosebit de important il are modelarea stilului de viata si alimentatie, in functie de constitutie, anotimp, moment al zile, intensitatea focului digestiv, etc.
S-a observat ca daca o fiinta doreste sa isi imbunatateasca semnificativ starea de sanatate, vointa constienta angrenata in acest demers este extrem de importanta. In multe situatii, daca o persoana nu are mari probleme de sanatate, schimbarea locului de munca, a preocuparilor, a grupului de prieteni, a alimentatiei, conduc gradat dar sigur la ameliorarea starii sale de sanatate. Remediile indicate trebuie sa fie de foarte buna calitate si in cantitate sufiienta, pentru a fi administrate o perioada cat mai indelungata de timp, pentru a se obtine si consolida efectele lor benefice. Deschiderea spirituala si mentala, dorinta de vindecare are aici un rol deosebit de important. La remedii se pot enumera alimentatie adecvata ( gusturi, efecte post-digestive, etc), anumite terapii de detoxifiere ( post cu apa, cu sucuri de fructe, cu pulberi), precum si masaj ayurvedic, terapii posturale ( exercitii yoga, de exemplu), care au rolul de a purifica energetic si fizic fiinta in cauza, meditatie, iesire in natura, folosirea efectelor subtile ale uleiurilor esentiale, cromoterapia, etc.
Toate ceste aspecte sunt extrem de importante si benefice pentru a restabili sau consolida starea noastre de sanatate, daca le urmam in mod consient si cu perseverenta ( acestea fiind conditiile reusitei in orice actiune, de altfel).
Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Programari la nr. 0725 081061