Ghidul pacientului ayurvedic- exemple teoretice si practice de ameliorare a starii de sanatate globale autentice ( Svasthya)- (I)

Ghidul pacientului ayurvedic- exemple teoretice si practice de ameliorare a starii de sanatate globale autentice ( Svasthya)- (I)

In traditia Ayurveda, conform  textelor consacrate ( Charaka Samhita, Sushruta Samhita, Ashtanga Hridaya, etc.) se subliniaza  faptul ca in procesul de vindecare a unei fiinte, sunt necesari anumiti pasi cu rol corector. Pe langa ideea  cunoscuta ca in actul vindecator ayurvedic conlucreaza 4 factori majori ( terapeutul, remediul, insotitorul si pacientul), un mare impact asupra procesului de ameliorare/vindecare il au si anumiti factori climatici, familiali, habitudinali,vocationali,  karmici, etc.

Pacientul are, in acceptiunea ayurvedica a acestui termen, anumite caracteristici si  responsabiilitati care contribuie la reusita deplina a actului terapeutic.

Astfel, inainte de toate, trebuie sa aiba deschiderea necesara pentru a corecta anumite obiceiuri alimentare, de viata, orientare spirituala, etc, care au condus in fapt la acea stare de afectare sau chiar boala (roga).

In al doilea rand, sa aiba un interes real pentru procesul de vindecare, al carui beneficiar este el insusi, in primul rand. Afirm aceasta pentru ca sunt numeroase cazuri in care pacientii nu cauta cu adevarat vindecarea, ci doresc doar sa fie sustinuti pentru confortul lor mental, lucru extrem de intalnit astazi, din pacate.

Apoi, sa fie pregatit sa renunte la ceea ce l-a imbolnavit, conform stravechiului aforism al lui Hipocrate. In numeroase cazuri se observa, in cadrul consultatiilor si tratamentelor ayurvedice,  faptul ca exista obiceiuri nocive , la care pacientul nu vrea sa renunte in realitate. Exemple ca culcatul tarziu in mod frecvent ( dupa miezul noptii), somnul in timpul zilei, trezirea cu ochii si atentia in telefonul mobil sau/si televizor, mancatul compulsiv, nerespectarea orelor de masa si ignorarea unor reguli elementare de bun simt ( privitul ecranului in timp ce mananca), ritmul de ingerare prea rapid ( ceea ce provoaca probleme de digestie si asimilare a nutrientilor, complicatii gastrice ca atonie, reflux gastric, arsuri in zona stomacuui, care conduce cu siguranta la producere de toxine- Ama-, etc.) reprezinta tot atatea erori frecvente,  in special in lumea de azi. Corectarea acestor erori si obiceiuri nesanatoase reprezinta asadar un prim pas, destul de indelungat ca durata, pentru a elimina focarul rezonator cu afectiunile care se vor declansa in mod sigur, mai devreme sau mai tarziu.

 Multe persoane au probleme sezoniere, de exemplu in acest sezon de primavara ( Vasanta Ritu), ca alergii, crestere in greutate, somnolenta, letargie, etc-manifestari ale cresterii si agravarii in fiinta a lui Kapha dosha-,  ceea ce indica faptul ca s-au produs in timp ( de mute ori in ani de zile) anumite acumulari toxice, care trebuie urgent eliminate. Din experienta, afirm faptul ca acest prim pas creeaza puntea catre urmatorii, si anume consientizarea faptului ca noi suntem principalii responsabili ai acestor stari de lucruri. Efortul nostru, constient si voluntar, ne poate ajuta, avand si o ghidare adecvata, la reusita procesului de vindecare.

Procesul de vindecare este simplu sau complicat, depinde de cum intelegem si aplicam recomandarile ayurvedice, cu intelepciune si perseverenta. Este chiar ilogic si imoral sa credem ca o afectiune de 8 ani,de exemplu, sa se vindece in cateva saptamani, in care am aplicat anumite recomandari globale. Perseverenta are aici un rol esential. Multi pacienti au renuntat sau au inceput sa aplice tratamentul dupa cum au crezut de cuviinta, cand au aparut primele efecte benefice, ignorand faptul procesul de imbolnavire, ca si cel de vindecare, are cam aceiasi pasi, insa parcursi in mod invers. 

Pentru cei deschisi sa isi transforme existenta ( aceste este in esenta scopul principal al Ayurveda-ei), exista mereu posibiitati, terapeuti pricepuri si remedii care sa ii ajute, toate aceste fiind in fond Daruri nepretuite ale lui Dumnezeu. Asa ca multe texte stravechi sustin faptul ca nerespectarea unui anumit tratament sau aplicarea lui dupa cum ne convine, reprezinta o ofensa la adresa Celui care le-a creat.

Despre alte aspecte legate de abordarea unei afectiuni si a procesului de vindecare in ansamblu, in articolul viitor.

Pentru cei care doresc o intelegere corecta si eficienta a acestui sistem in ceea ce ii priveste, exista intotdeauna solutiile potrivite ( cursuri de intelegere si aprofundare, consultatii ayurvedice personalizate,terapii de detoxifiere, masaj, etc.).

Consultatia ayurvedica personalizata este primul pas in acest proces indelungat, dar atat de binefacator, la care va astept cu drag ( la cabinet sau in varianta ONLINE). Programari la nr. 0725 081061.

Vasile Scarpet

Lector,consultant si terapeut ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *