Ayurveda, stiinta vietii

Ayurveda, stiinta vietii

Redescoperita in ultimii ani in lumea occidentala, ayurveda ramane azi, la fel ca la inceputurile sale atemporale, la fel de eficienta si de noua, in acelasi timp, neezitand sa-si dezvaluie secretele, daca o studiem cu o anume veneratie si intentie de a ne autodescoperi si a face bine si celor din jurul nostru.
Inceputurile sale sunt considerate, dintr-un anumit punct de vedere, atemporale… In traditia Ayurveda-ei, se considera ca intemeietor al sau insusi Brahma, creatorul universului in religia hindusa. Apoi aceasta a fost transmisa, din discipol in discipol, ajungand, in cele din urma, sa fie accesibila si oamenilor, datorita unor intelepti si initiati care au avut drept sacra misiune revelarea ei, pentru ca oamenii sa cunoasca secretele unei vieti pline de sanatate si armonie, pe toate planurile.
India este locul plin de mister si fascinatie unde a luat nastere acest stravechi sistem de intelepciune si medical, in acelasi timp, acum peste 5000 de ani, de cand dateaza cele mai vechi surse scrise. In Vede, stravechile carti de intelepciune hindusa, apar mentionate tehnici terapeutice, care ulterior s-au perfectionat si au ajutat oamenii din acele timpuri, dar si pe noi, astazi, sa ne redescoperim adevarata noastra natura, atemporala.
Din punct de vedere etimologic, ayurveda inseamna, in limba sanscrita, de unde provine, “ Stiinta vietii” (Ayus– viata, veda– stiinta, cunoastere). Un subiect atat de vast presupune o profunda cunoastere a naturii umane, din toate perspectivele posibile.
Perspectiva Ayurveda-ei este una holistica, urmarind sa reintegreze fiinta umana in Macrocosmosul din care provine. Ea se bazeaza pe studierea celor 5 elemente care compun atat macrocosmosul, cat si microcosmosul fiecarei fiinte umane. Acestea sunt: Pamantul, Apa, Focul, Aerul si Eterul. Tipologiile umane sau dosha-urile, asa cum sunt ele denumite in ayurveda, sunt in numar de 3, si anume: Kapha (Apa si Pamant, Pitta (Foc si Apa), si Vata (Aer si Eter). Ele sunt combinatii dintre aceste elemente, si fiecare fiinta umana are o structura unica, fiind compusa din toate cele 3 tipologii, intr-o anumita proportie. Aceasta se evidentiaza apoi in toate manifestarile fizice, dinamice si psiho-emotionale ale fiecarei fiinte.
In felul acesta, descoperim o lege sacra a Universului, unicitatea, care se manifesta apoi, sunb toate aspectele, la nivelul fiecaruia dintre noi. O buna cunoastere a acestei nature unice este esentiala pentru intelegerea atat de complexei naturi umane, in ansamblu.
Determinarea tipologiilor care se manifesta in fiecare dintre noi, si raportul cantitativ dintre aceste dosha-uri este primul demers pe care un practician ayurvedic trebuie sa il faca, inainte de orice altceva. Perspectiva ayurvedica, atat de vasta, considera pe fiecare fiinta unica, si astfel, fiecareia ii sunt necesare remedii specifice, in functie de contextul in care aceasta isi desfasoara activitatea, factorii climatici, alimentatia predominanta, acestea generand apoi anumite tipuri de manifestare, toti acesti factori fiind luati in considerare.
Ca metode de echilibrare si revitalizare, in ayurveda se folosesc: masajul terapeutic cu uleiuri calde pe intregul corp (abhyanga), meditatia, , exercitiile posturale din practica yoga (asana-ele), cromoterapia meloterapia, aromoterapia, indicarea unei anumite diete in functie de tipologia predominanta, etc. Acestea sunt la fel de eficiente astazi, ca dintotdeauna.
In ultimii ani, Ayurveda este redescoperita si revalorificata si in Occident, unde exista clinici in care se practica aceste tipuri terapii care au la baza o intelepciune practica, atat de necesare omului, indifferent de timp si de zona in care acesta traiestea, ajutandu-l sa se cunoasca si sa se armonizeze apoi global, ca parte a Universului din care a luat nastere.

Mai multe detalii despre ayurveda puteti afla in cadrul cursurilor si consultatiilor ayurvedice pe care le sustin

Vasile Scarpet
lector, consultant si terapeut ayurveda
tel. 0725 081061