Alimentele in traditia ayurveda

Alimentele in traditia ayurveda

Asa cum aminteam, in tradita ayurvedica, alimentele si condimentele au un rol extrem de important in potentarea gusturilor si a afectelor subtile pe care acestea le declanseaza in fiinta noastra.

Astfel, se evidentiaza rolul extrem de important pe care focul digestiv ( agni) il are asupra metabolismului si a starii noastre de bine, la toate nivelele ( Svasthya).

Anumite alimente ( cele cu gustul dulce, amar si astringent) racoresc subtil fiinta, avand virya ( puterea activa) rece, iar alte gusturi ( sarat, acru si picant) cresc Focul in fiinta, avand virya fierbinte. In functie de anumite tipologii ayurvedice, anumite gusturi sunt indicate, iar altele evitate sau chiar contraindicate.

Pentru Vata dosha, gusturile cele mai indicate sunt Dulce – ajuta la vitalizarea, relaxarea si fixarea fiintei respective intr-o stare de liniste si bucurie fata de Viata)

Acru– ajuta la clartatea mentala, aspect la care Vata are mereu de ameliorat, amplidicand, de asemenea si apetitulacestora, care se ste ca este extrem de inconstant.

Sarat – contribuie la starea de aspiratie spirituala, stiindu-se faptul ca persoanele cu Vata predominant sau in dezechilibru au serioase dificultati in ceea ce priveste perseveremta, constanta in asumarea unor actiuni, hotatare, etc.

Pentru persoanele cu Pitta predominant, indicate sunt gusturile Dulce- ajuta la calmarea mentala si emotionala, creeaza o stare de liniste extrem de benefic, stiindu-se faptul ca Focul poate cauza serioase probleme in caz de exces, la toate nivelele

Amar– ajuta la cultivarea si amplificarea starii de detasare fata de anumite aspecte trecatoare ale vietii, induce o stare de calm benefic, ne scoate din anumite stari de exacerbare a ego-ului, a dorintelor care produc atasament si consum de energie, etc.

Astringent– potenteaza starea de interiorizare, extrem de benefica mai ales pentru persoanle cu Pitta predominant sau in exces, care de multe ori isi orienteaza excesiv atentia si energia in exterior, uitand sa se bucure de acea stare de regasire interioara extrem de necesara tuturor

Pentru persoanale cu Kapha predominant sau in dezechilibru, cele mai indicate gusturi sunt

Picant– energia Focului ajuta la diminuarea starilor de letargie, incetineala, confort si stagnare in care persista persoanele in care energia este mai degraba statica in fiinta

Amar– se stie ca acest tip de persoane sunt foarte atasate, energia subtila a gustului amar conducandu-le spre stari de detasare, asumare a unor decizii, iesirea din starile de atasament

Astringent– conduce spre interiorizarea extrem de benefica, ajutand, pe de alta parte, la reducerea proportiilor corpului fizic, eliminant treptat excesele, surplusul de greutate si starile mentale care conduc spre inertie si stargnare.

Folosirea cu intelepciune – in functie de  tipologie- dosha, anotimp ( Rtu) si momentul zilei este extrem de importanta atunci cand dorim sa avem o fiinta armonioasa global, fara fluctuatii care sa perturbe starea de echilibru ( Sama).

In conceptia sistemului Ayurveda, alimentatia are astfel un rol extrem de important in echilibrarea si armonizarea vietii, rezultand apoi un raport calitativ extrem de armonios,  ajutand la prevenirea unor eventuale afectiuni cu care ne putem confrunta la un anumit moment dat.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate ( la cabinet sau online).

Vasile Scarpet

Lector, consultant si terapeut ayurveda

Programari la nr. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *