Eficienta terapeutica in practica Ayurveda

In traditia Ayurveda, eficienta unui tratament, indiferent de tipul sau, este un factor extrem de important al veridicitatii si validitatii acestui sistem de intelepciune si medical, in acelasi timp. Astfel, demersul terapeutic include o serie de investigatii extrem de complexe, care vizeaza fiinta umana in ansamblul sau. Intre acestea, enumeram:
- Identificarea cu precizie a tipologiei constitutionala a pacientului examinat ( Prakriti)
- Detectarea unor eventuale perturbari ale starii de sanatate si armonie- Svasthya– acest parametru fiind denumit Vikriti sau afectare
- Studierea mediului de viata si profesional, care are un rol extrem de important asupra starii generale de sanatate, pe toate planurile- spiritual, emotional, psiho-mental, fizic
- Examinarea alimentatiei pe care pacientul examinat o urmeaza in mod constant
- Relatiile interumane pe are acesta le stabileste cu familia, prietenii, etc
- Evaluarea modului in care acesta este multumit de existenta sa ( Santosha)
- Identificarea anumitor trasaturi de comportament fata de el insusi si fata de ceilalti- urmarea, cu alte cuvinte, a regulilor Yama si Niyama din traditia Yoga
- Examinarea pulsului si anumitor umori (transpiratie, urina, etc.), care, de multe ori, sunt rezultanta directa a stiluluil sau de viata ( mai echilibrat sau dezechilibrat)
Toate aceste aspecte sunt demne de a fi luate in considerare atunci cand pacientul doreste sa isi imbunatateasca viata in mod semnificativ.
Intelegerea cu exactitate a indicatiiilor terapeurice, perseverenta in urmarea acestora si deschiderea fata de terapeut sunt factorii-cheie ai reusitei in orice demers terapeutic in perspectiva ayurvedica.
De asemenea, adecvarea remediilor la tipologia pacientului si afectiunea care se doreste a fi remediata, precum si educarea unui anumit stil de viata sanatos, cu rol preventiv, reprezinta principalii piloni ai uni stari de sanatate autentica, pe toate planurile fiintei noastre.
Calitatea remediilor, indiferent de forma lor de administrare ( tincturi, decocturi, capsule, comprimate, lichide, elixiruri, etc) este un factor hotarator in eficienta terapiei. Acestea trebuie sa fie in cantitate suficienta, pentru a putea fi urmat un tratament de mai lunga durata, precum si calitatea lor, prioritate avand, in acest caz, sursa de provenienta, energia activa a plantelor (virya), capacitatea lor de a modula frecventele vibrationale ale pacientului, avand grija ca acestea sa fie recolatate din zone nepoluate, preparate in mod traditional, si administrate cu deplina constiinta si compasiune. Rolul terapeutului ayurvedic are in acest caz un rol determinant.
Alte remedii sunt anumite terapii ca masajul ayurvedic ( cu uleiuri adecvate tipologiei ayurvedice si evetualelor afectiuni), cromoterapia, exercitiile posturale din traditia Yoga, meditatia, aromoterapia, etc.
De asemenea, la reusita actului terapeutic contribuie si momentele cosmice integrate, anotimpurile in care aceste terapii au o mai mare eficienta ( de exemplu, se stie ca primavara este anotimpul cel mai benefic pentru a urma un tratament complex si efocient de detoxifiere, deparece exista predominanta lui Kapha dosha in Univers si in microcosmosul nostru), durata acestora, deschiderea interioara a pacientului, dorinta lui autentica de vindecare, etc.
Tratarea dintr-o multitdine de perspectiva ofera, in sistemele medicale traditionale ( medicina ayurvedica, chineza, tibetana, etc.), o rata mult mai mare de reusita fata de tratamentele medicinei conventionale, care nu ia aproape deloc in considerare acesti factori de adecvare, ci trateaza in mod similar persoane care au, sa spunem, aceeasi afectiune. De exemplu, in cazul persoanelor cu Kapha predominant sau cu Kapha agravat ( din diferite motive), afectiunea cea mai prezenta, tipica pentru ei, este diabetul, care are exact caracteristicile lui Kapha dosha ( faza lenta de acumulare, de multe ori lipsa unor simptome vizilbile,instalarea starii de oboseala generalizata si lipsa de interes pentru Viata, in general). Medicina conventionala ii trateaza asemanator, desi fondul psiho-emotional si fizic este totusi diferit. Daca sunt 10 pacienti care au diabet, de exemplu, trebuie ca acestia sa fie tratati in 10 moduri diferite, ei fiind diferiti si de fapt, Unici. La fel se intampla si cu alte afectiuni, ca bolile de stomac ( apanajul lui Pitta dosha )si cele pe fond psiho-emotional ( care corespund, in general, lui Vata dosha).
Iata ca acest parametru deosebit de important, eficienta in actul terapeutic, are, in traditia Ayurveda, o multitudine de abordari foarte complexe, care merita luate in calcul de oricine doreste o ameliorare si o vindecare autentica a starii sale de sanatate.
Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va invit ( la cabinet sau in varianta ONLINE).
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Detalii si programari la nr. 0725 081061