Condimentele in traditia Ayurveda

Condimentele in traditia Ayurveda

Inca din cele mai vechi timpuri, sistemul Ayurveda a acordat o atentie deosebita utilizarii condimentelor, in ideea ca acestea sa contribuie la starea noastra generala de sanatate si armonie globala ( Svasthya).
Astfel, rolul general al condimentelor este acela de a stimula digestia, contribuind la intarirea focului digestiv (agni), ce are un rol esential in echilibrul si armonia fiecarei fiinte. Sunt mai multi factori care intervin aici, si anume:
1.Rasa ( gustul)- in traditia ayurvedica, sunt cunoscute 6 gusturi,si anume: dulce, sarat, acru, picant, amar si astringent, fiecare dintre acestea avand carateristicile si efectele caracteristice. Adecvarea acestora la tipologiile ayurvedice ( dosha) este esentiala
2.Virya ( energia sau puterea activa), care confera unui preparat, condiment, aliment, etc, un anumit efect fizc si subtil, in egala masura.
3.Vipaka ( efectul post-digestiv), ceea ce inseamna ca fiecare substanta ( aliment, condiment, planta, etc) care intra in contact cu noi declanseaza , in primul rand eteric, anumite efecte, pe diferite planuri.
4.Prabhava ( efectul paradoxal), care contrazice in anumite situatii circuitul rasa- virya- vipaka. Asfel, de exemplu, un condiment ca menta, de exemplu, desi are un efect racoritor ( sheeta guna), are de fapt o energie fierbinte (ushna guna).

Intelegerea profunda a acestor notiuni, prin observatie si practica directa, ne poate fi de un mare ajutor atunci cand dorim o ameliorare a vietii, la toate capitolele sale.
Se stie ca hrana ( ahara) reprezinta unul din cei 3 piloni ai starii noastre de sanatae, alaturi de nidra (somn) si brahmacharya ( controlul energiilor subtile).
De calitatea, prospetimea si energiile subtile ale alimentelor si condimentelor depinde in mare masura calitatea si durata vietii noastre, alimentele si condimentele avamd rolul de veritabil agent vindecator. .
In general, condimentele au efect incalzitor, bucataria ayurvedica utilizand numeroase din acestea: ghimbir, curry, busuioc, pippali, turmeric, etc.
Generice sunt acele amestecuri de condimente denumite Masala, care sunt niste amestecuri din cele mai puternice si aromate condimente ca ghimbir, piper, curry, etc. Exista mai multe tipuri de Masala, ca Garam Masala, Chanda Dal Masala, etc. Dal reprezinta in bucataria ayurvedica acel preparat sau felul 2, cum se stie in traditia romaneasca, foarte utilizat fiind amestecul de orez si linte, datorita calitatilor sale.
Condimentele potenteaza in gradul cel mai inalt gustul, energia si calitatea mancarii, conferindu-i o aroma distincta, imbunatatind digestia si ajutand la asimilarea nutrientilor din alimente.
Foarte utilizata si extrem de benefica in bucataria indiana si ayurvedica, in particular, este ghee ( untul clarificat), care ajuta in mod decisiv la purificarea tesuturilor ( in prima faza), apoi la hidratarea si hranirea lor. Se foloseste la gatit, cea mai buna ghee fiind considerata cea din lapte de vaca,un veritabil elixir al longevitatii si starii de bine. Stimuleaza focul digestiv, ajuta la curatarea canalelor subtile ( srotas), confera luminozotate tenului, imbunatateste vederea, confera forta intregului corp, are virtuti reintineritoare ( rasayana), etc. Cea mai benefica este aceea preparata in casa, avand calitatile nealterate, o conditie esentiala fiind sa fie pastrata ( ideal) intr-un vas de lut, care ii conserva si imbogateste proprietatile . Ea este folosita, de asemenea, intre altele, in faimosul elixir cu efect reintineritor, Chyawanprash.
In consecinta, recomand in mod deosebit utilizarea condimentelor in alimentatie, atat pe cele indiene, cat si pe cele romanesti, pentru beneficiul si sanatatea globala a fiintelor noastre.
AHARAM SVASTHYAM SATYAM SUNDARAM! ( Hrana ne confera stare de sanatate, adevar si bucurie) – aforism al intelepciunii ayurvedice care ne releva legatura directa si intrinseca dintre aceste aspecte ale Manifestarii.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate si seminariilor de nutritie ayurvedica pe care le sustin.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *