Imunitatea in sistemul Ayurveda

Imunitatea in sistemul Ayurveda

Fiind un sistem de inteleociune si medical, in acelasi timp, Ayurveda a acordat dintotdeauna o atentie deosebita starii de sanatate, la toate nivelele fiintei noastre ( Svasthya). Tocmai de aceea, in sistemul Ayurveda exista anumiti parametri esentiali si definitorii ai starii de sanatate autentica, Se afirma ca starea de sanatate este circumscrisa armoniei dintre Suflet( Atman), Minte ( manas) si Corp sau natura noastra ( prakriti).
In acest context, imunitatea reprezinta acea stare pe care o fiinta o are daca respecta anumite legi in acord cu Universul ( legile morale), are o alimentatie adecvata tipologiilor prezente in fiinta sa ( Vata, Pitta si Kapha) , traieste in mijlocul Naturii si are activitati adecvate varstei, climei, etc.
Sistemul imunitar reprezinta, in cadrul acestei traditii, cel de-al treilea factor de protectie impotriva anumitilor agenti perturbatori ( virusi, bacterii, dar si anumite energii grosiere care ne pot tranzita la un moment dat fiinta, daca ramanem in focarul lor de rezonanta).
Pentru aceasta, un rol deosebit il au terapiile de detoxifiere ( cele mai cunoscute fiind denumite Panchakarma– “cele 5 actiuni”, precum si anumite ritualuri din perioada unei zile ( Dinacharya) si din anumite anotimpuri ( Ritucharya).
Odata efectuate correct si cu perseverenta, acestea ne permit apoi sa accedem la o stare superioara de sanatate si vibratie globala.
Un alt factor essential este alimentatia, care trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie proaspata, in cantitate suficienta, sa aiba gust ( rasa), putere active ( virya) si efect post-digestiv ( vipaka) in conformitate cu datele noastre genetice,
Astfel, unei persoane de tip Vata predominant ii sunt necesare anumite alimente care sa o sustina suplimentar, data fiind calitatea sa de fragil pe care o are. Cantitatea de alimente ingerata trebuie sa fie adecvata puterii de digestie ( agni), momentului zilei, tipologiei (tri dosha) si perioadei din an in care se consuma anumite alimente. In cazul sau, in perioada toamna – iarna ( cand se manifesta in Macrocosmos influenta sporita a lui Vata ( Aer si Eter) mai consistente gen ghee ( unt clarificat|), avocado, fructe si legume dulci, lactate impreuna cu anumite condimente incalzitoare ( ghimbir, scortisoara, anason, busuioc, dafin, nucsoara, cuisoare) care au rolul de a-i amplifica focul digestiv ( agni) si a creste caldura corporala care este redusa in cazul sau.
Perioada recenta a aratat ca sistemul imunitar este extrem de important in starea globala de sanatate, numerosi oameni avand probleme de gestionare a actiunii impotriva virusilor ( in acest caz, pe langa cei gripali sezonieri, si cei responsabili de raspandirea COVID 19), dovedind inca o data faptul ca daca nu respectam ritmurile cosmice, nu avem activitati care sa ne stimuleze imunitatea, ne hranim necprespunzator si nu acordam ( datorita ritmului prea rapid al vietii noastre) o mai mare atentie acestor factori deosebit de importanti, putem avea serioase dificultati privind sanatatea noastra in asnsamblu,
De aceea, recomandarea este sa consumam alimente cat mai neprocesate, care au Viata in ele, de preferinta din zona in care ne-am nascut si crescut, ce sunt amprentate astfel energetic cu vibratia noastra, sa facem cat mai multa miscare in natura, sa ne hidratam correct ( cel mai indicat ar fi sa consumam apa de izvor din surse cat mai pure, care sa ajute procesul de detoxifiere, si asimilare a nutrientilor in mod cat mai benefic pentru noi).
Din punct de vedere energetic, putem folosi ajutorul Soarelui si al Lunii, sa ne imbaiem periodic in apa marii si a raurilor, sa facem exercitii cat mai naturale ( yoga, tai chi, etc.), care sa ne purifice si sa ascensioneze energiile din fiinta noastra.
Sa preferam mereu remediile naturale, care au acea energie divina impregnata in ele, in tara noastra avand numeroase plante extraordinar de benefice ca busuiocul, sovarful, obligeana, rostopasca, galbenelele, musetelul, roinita, valeriana teiul, socul, etc, care ne ajuta, fiecare in felul sau si adecvat unei anumite probleme, precum si plante din traditia indiana ca Ashwagandga, Tulsi, Brahmi, Triphala, Neem, Guduchi, Gotu Kola, elixirul Chyawanprash, etc.
Trebuie inteles faptul ca starea de sanatate este un Dar, pe care trebuie sa il onoram si sa il mentinem asa cum se cuvine, pentru bunastarea fiintei noastre.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice eprsonalizate, la care va astept cu drag ( la cabinet sau ONLINE).

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *