Ayurveda si longevitatea ( III)

Ayurveda si longevitatea ( III)

Starea de sanatate si armonie globala a fiintei noastre ( Svasthya) reprezinta o conditie si un ideal al eistentei pe acest pamant. Pastrarea unei stari de sanatate bune pana la varste inaintate presupune anumite conditii pe care trebuie sa le indeplinim, de-a lungul intregii noastre existente.
Astfel, fiecare dintre noi ar trebuie sa isi determine cu exactitate ponderea celor trei factori fundamentali de sanatate sau de boala ( dosha-urile Kapha, Pitta si Vata), precum si raportul de armonie sau entropie dintre acestia. Odatr acest demers efectuat, trebuie sa urmarim sa ne modelam viata conform principiilor universale de sanatate pe care sistemul de vindicare Ayurveda le contine. Exista numeroase reguli de alimentatie, obiceiuri sanatoase, terapii pe care trebuie sa le efectuam pentru a ne autocunoaste si armoniza fiinta. Acestea sunt cele doua mari parti ale caii ayurvedice.
Un rol deosebit de important il are hrana pe care o consumam, care trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii: sa fie proaspata, de buna calitate si sa contina elementele nutritive atat de necesare Vietii ( Ayus). Toate alimentele naturale trebuie sa fie consumate, avand in vedere si anumite conditii particulare ale fiecaruia. Un aliment sanatos precum laptele poate cauza, in cazul anumitor oameni, probleme ca balonare, alergii, dureri de cap, senzatia de “ greu”, digestie insuficienta, etc.
In traditia ayurvedica, cheia pentru starea noastrea de sanatate este focul digestiv (agni), cel care are rolul deosebit de important de a digera, transforma si metaboliza in energie alimentele pe care le consumam. Daca el este prea slab ( cum se prezinta in cazul tipologiilor Vata, Kapha si combinatiei dintre ele), apar probleme ca greata, balonare, senzatia de “ ardere “ insuficienta, constipatie, etc. Daca este prea intens ( asa cum se prezinta in cazul persoanelor cu Pitta in exces), putem avea probleme precum arsuri gastrice, iritatie, mancarimi pe piele, senzatie de iritabilitate, etc. Tocmai de aceea, acest parametru deosebit de important trebuie abordat detaliat in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate.
Trebuie sa consumam alimente in functie de tipologia noastra, in functie de intervalele orare ale zilei, anotimp si problemelor de sanatate cu care ne putem confrunta. Un aliment sanatos si htanitor perntru o anumita persoana poate cauza probleme de diferite tipuri alteia, de aceea factorul de adecvare la necesitatile fiecaruia ( Satmya) este extrem de important.
In sezonul rece ( cuprins in intervalele sezoniere atribuite predominantei lui Vata si Kapha– octombrie- aprilie), trebuie consummate alimente cu reala putere hranitoare, ca cele gatite, calde, umed-uleioase si putin picante. Efectul incalzitor al acestora compenseaza energia de tip “rece” prezenta in aceasta perioada. Este lesne de inteles ca aceasta recomandare este valabila in special persoanelor cu Vata si Kapha prezente mai mult in fiinta acestora, pentru ca altfel apar acele probleme de sanatate care influenteaza negativ intreaga fiinta. Salatele, lactatele, alimentele congelate, conservate, etc, reprezinta cele care sunt recomandate a fi evitate. Se observa, in schimb, faptul ca omul este supus anumitor “ mode” alimentare, intre care enumar in special dorinta de a manca “ sanatos”, dar neadecvat si chiar total contraindicat in cazul sau. Obsesia persoaoanelor cu predominant Vata, in special, de a consuma alimente “ sanatoase”, nepreparate termic ( raw vegan) amplifica problemele de digestie pe care Vata oricum le are, conform caracteristicilor sale de baza. De aceea, in cazul lor si nu numai, se recomanda evitarea acestor alimente, in special in sezonul rece. Particulele nedigerate ) ce sunt denumite “ ama” in ayurveda) contribuie la impurificarea canalelor si tesuturilor, blocand asimilarea si difuzandu-se apoi in toata fiinta.
De asemenea, alimentatia trebuie sa fie adecvata in mod corespunzator cu ora la care consumam diferite alimente. Dimineata pot fi consummate alimente mai cremoase, care sa confere si energie pana la masa de pranz ( necesara a fi consumata in jurul orelor 12-13, cand este prezenta in Univers si in fiintele noastre energia de tip Pitta), responsabila de digestia si asimilarea optima.
Masa de seara, de asemenea, trebuie sa fie in jurul prelor 18-19 maxim, pentru ca in acea perioada este prezenta influenta energiei de tip Kapha, care confera calm si relaxare. O masa prea consistenta energetic si cantitativ in aceasta perioada ( sau, mai ales, dupa orele 20) influenteaza negativ somnul ( durata si calitatea acestuia).
Toate aceste recomandari sunt importante pentru bunastarea fiintei noastre, ea resimtind din plin efectele benefice ale acestui stil de viata. Respectarea lor contribuie in mod hotarator la o stare de bine, optimism si longevitate pe care ni le dorim. Darul Vietii este cel mai pretios Dar pe care Divinitatea ni-l ofera, de aceeea este essential sa il onoram asa cum se cuvine, precum si sa contribuim si la bunastarea altor fiinte cu care ne este dat sa convietuim in existenta noastra.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, unde toti acesti factori vor fi luati in considerare, spre beneficiul fiintei dumneavoastra.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Relatii si programari la nr. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *