Ayurveda si longevitatea (II)

Ayurveda si longevitatea (II)

In traditia Ayurveda, pastrarea functionalitatii organelor si a simturilor, la toate nivelele posibile de manifestare, reprezinta o conditie obligatorie a obtinerii si mentinerii starii de sanatate si armonie globala a fiintei ( Svasthya). In fapt, aceasta este suma armonioasa a tuturor aspectelor ce sunt in legatura cu atat de complexa fiinta umana ( factorii fizici, energetici, psihici, emotionali, mentali si spirituali). La acest lucru isi aduc aportul o serie de parametri extrem de importanti ca aspectele genetice ( ADN-ul), modul de viata si de gandire a persoanei in cauza ( includ aici alimentatia, anumite obiceiuri zilnice, miscarea, digestia si asimilarea nutrientilor, orientarea globala a respectivei fiinte, expunerea la factorii disturbatori ca frigul, poluarea, factorii energetici nocivi ( campuri de joasa frecventa vibrationala, medii sociale daunatoare, etc.).
Toate aceste lucruri isi manifesta influenta asupra starii de sanatate pe care acea persoana o are la un anumit moment dat. Natura armonioasa ( Prakriti) reprezinta un deziderat la care ar trebui sa aspiram cu totii, pentru a avea o existenta fericita, sanatoasa si indelungata.
Cand aceste conditii nu sunt respectate ( din nestiinta, ignorarea lor sau proastele deprinderi dobandite si mentinute o perioada indelungata) se instaleaza starea de afectare ( Vikriti).
Boala ( roga) trebuie abordata dintr-o multitudine de perspective, un rol deosebit de important avandu-l aici determinarea raportului cantitativ dintre tipologiile ayurvedice ( dosha-urile) prezente in acel caz. Odata acest lucru fiind facut, este apoi mult mai usor de a indica, in functie de specificul persoanei in cauza, anumite linii corectoare, sub toate aspectele.
O mare importanta il are indicarea unei alimentatii corespunzatoare, bogata in principii active ( vitamine, minerale, carbodidrati, lipide, proteine, fitonutrienti) care sa asigure un tonus benefic, o stare de optimism si buna dispozitie atat de necesare pentru bunastarea globala a persoanei respective. Ce se observa in ultimrele decenii ( incepand din anii ’60-’70) este ca alimentele nu mai au calitatea de hrani in mod corespunzator oamenii, fiindu-le alterate si afectate gustul, aroma si bogatia cromatica prezente in trecutul mai indepartat. Cu alte cuvinte, se considera ca legumele si fructele de astazi mai au cam 20-30% din proportia de principii active prezente candva in alimentatia oamenilor.
Acest lucru este cu atat mai ingrijorator pentru doua grupe vulnerabile ( copiii pana la 18 ani si persoanele de peste 60 de ani). Acest fapt eset explicabil, din perspectiva sistemului Ayurveda, prin aceea ca varstele omului sunt incadrate si ele in functie de predominanta tipologiilor ayurvedice ( Vata, Pitta si Kapha). Astfel, copilaria cu diferitele ei faze, de la nastere si adolescenta ( 0-18 ani) apartine tipologiei Kapha, pentru ca in acest interval de timp copilul creste, se dezvolta, iar organele corpului incep sa se maturizeze si sa isi indeplineasca in mod deplin functiile. S-a observat, in special in continentele cu mijloace extrem de reduse de subzistenta ( Africa, Asia, etc) faptul ca daca in aceasta perioada copiii nu beneficiaza de aportul necesar de substante benefice pentru corp si creier, acestia dezvolta anumite patologii ca rahitismul, insuficienta dezvoltatre a creierului, probleme de gestionare a reactiilor, receptivitate extrem de ridicata la boli, etc. In acelasi timp, in tarile dezvoltate economic, in special la aceasta grupa de varsta se manifesta o alta anomalie, multi copii dezvoltand boli ca obezitatea ( datorata alimentatie total nesanatoase de tip fast food, lipsei de miscare, a timpului extreme de lung in care “ socializeaza” virtual, ceea ce influenteaza negativ adaptarea la lumea reala, problemele de comunicare veritabila, dezvoltarea de afectiuni psihice, neintegrare in mediul scolar si familie, ), etc.
La oamenii de peste 60 de ani ( perioada in care se manifesta predominanta aspectelor de tip Vata) se observa ca saracirea constanta in principii active a alimentelor conduce la probleme de gandire, locomotie si pe fond psihic, in primul rand. Problemele osoase incep sa fie foarte prezente in acest interval de varsta, pentru ca segmental osos isi pierde din elasticitate si rezistenta, proces oarecum natural, dar care trebuie urmarit cu atentie in aceste cazuri. Datorita saracirii in factori activi, se dezvolta, chiar in tarile cu standard de viata ridicat, o crestere exponentiala a cazurilor pe fond neurodegenerativ, foarte raspandite fiind cazurile de boli ca Alzheimer, Parkinson, etc.
Tocmai de aceea, se recomanda ca factori de suport sa consumam, de la varste cat mai tinere ( avand in vedere si capacitatea noastrea de digestie si absorbtie) alimente cat mai naturale, predominand cele pe baza vegetala si animala, ca legumele, fructele, lactatele, condimentele, cerealele, etc. Sursa trebuie sa fie de incredere, fiind de prefert, de exemplu, sa cautam anumite fructe si legume, de exemplu, mai putin colorate si aspectuoase ( acest fapt indicand clar ca acestea au suferit modificari prin tratamente chimice), care sa contina doza necesara pentru organismul nostru.
Miscarea este un alt aspect etrem de important, care ajuta la asimilarea in organism a dozei necesare pentru fiecare zi. Plimbarile in natura, discutiile active, reconfortante, ne pot ajuta sa avem o stare de sanatate buna pana la varste foarte inainate. S-a observat ca in general dupa varsta de pensionare apare un declin pe find psihic in special, omul simtindu-se, cumva, in mod subiectiv, inutil, fata motivatie, chiar ca o povara pe umerii familiei si mediului social.
Un rol deosebit de important il are in acest caz tot mai frecvent intalnit Educatia, programele de recreere si odihna active pe care institutiile specializate trebuie sa le dezvolte pentru acest grup de varsta in special.

Persoanele in varsta erau, in alte culturi ( amerindiene, de exemplu), foarte ascultate si respectatte in comunitatea lor, datorita experientei de viata si intelpeciunii care se dobandeste in timp. Tocmai de aceea, statul si anumite organisme cu competente in acest domeniu trebuie sa se preocupe in mod suficient de aceste aspecte atat de importante.
Apelarea la specialistii in geriatrie si gerontologie, nutritie si exercitii fizice in acest caz, tratementele balneare de diferite tipuri, pot sa ajute in mod semnificativ la remedierea acestor stari de fapt.
Sanatatea este un Dar divin, pe care noi avem obligatia sa il respectam si sa il mentinem intreaga noastra viata.
In articolul urmator, voi indica remedii adapte diferitelor grupe de varsta, pentru a ramane sanatosi si optimisti cat mai mult timp.

Ponderea tipologiilor ayurvedice in fiinta noastra si gradul de armonie dintre acestea se determina in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va astept cu drag.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Relatii suplimentare si programari la nr. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *