Ayurveda si longevitatea

Ayurveda si longevitatea

Fiind un sistem de intelepciune si medical, in acelasi timp, Ayurveda are ca preocupari toate aspectele care au ca subiect Viata, sub toate formele sale de manifestare.
Trairea unei vieti indelungate, sanatoase si fericite ( aceste trei dimensiuni ale existentei umane mentionate in tratatele ayurvedice) reprezinta conditia obligatorie a misiunii umane in aceasta dimensiune.
Factorul Timp ( Kala) este deosebit de important in acest caz. Exista numeroase studii clinice contemporane care au evidential rolul major pe care terapiile ayurvedice il au asupra longevitatii fiintei umane. In fapt, starea de sanatate globala a fiintei ( Svasthya) reprezinta suma armonioasa a tuturor acestor aspecte deosebit de complexe. Timpul reprezinta, asadar, un factor foarte important de adecvare. ( Satmya).
Pentru a avea o viata fericita si indelungata, inca din vechime oamenii apelau, cu intelepciune si veneratie, la anumite plante vindecatoare, iar actul de vindecare era intotdeauna pus in corelatie cu anumite spirite protectoare care ghidau acest act sacru. Nu este de mirare deci ca in acele vremuri, longevitatea oamenilor era un fapt normal, in primul rand pentru ca ghidarea divina era mereu prezenta in orice activitate umana.
Comuniunea permanenta cu Natura ( Prakriti), in corelatie cu Spiritul ( Purusha) este un aspect essential al oricarei terapii autentice. Tocmai de aceea, ruperea fiintei umane de natura si desacralizarea relatiei Om- Natura a condus, in special in ultimele decenii, la o avalansa de afectiuni care au ca principala cauza Ignoranta. In corelatie directa cu acest aspect, se observa ca tot mai multi oameni, de varste tot mai tinere, se confrunra cu probleme de sanatate care acum cateva sute de ani, cel putin, erau de neconceput.
Exista numeroase remedii si terapii indicate in practica ayurvedica, precum terapiile Rasayana ( reintineritoare), exercitiile fizice, o alimentatie bazata pe energia pura a cerealelor, lactatelor, fructelor, legumelor, condimentelor, semintelor, etc.) contribuie in mod decisive la indeplinirea acestui deziderat. Acest tip de alimentatie bazata pe vibratia energetica a alimentelor este deosebit de important inclusiv in domeniul longevitatii. Ea este denumirta Sattva ( Lumina, Adevar, Puritate, Armonie).
Se stie ca orice aspect cu care intram la un moment dat in contact ne impacteaza in dferite moduri campul energetic si vibrational. Modul de viata sattva-ic include, pe langa adptatea unei alimentatii potrivite tipului nostru constitutional ( Dosha PrakritiVata, Pitta si Kapha) si exercitii fizice, o gandire tonica, pozitiva, inconjurarea de oamenii cu aceeasi vibratie, efectuarea a cat mai multot activitati in natura, exercitii posturale ( asana-ele din traditia yoga) sau alte exercitii care pun in armonie Omul cu Cerul ( din traditia chineza ca Tai Ji Quan, Qi Gong, exercitiile tibetane, etc), ne ajuta sa vehiculam in corpurile noastre acea vibratie binefacatoare a optimismului, sanatatii si bunavointei. Ideal este ca prin exemplul nostru Viu de Viata (Ayus), sa impartasim acest lucru si oamenilor din jurul nostru, indiferent de contextul social, profesional, familial, etc. in care ne aflam.
Un alt aspect deosebit de important este acela ca relevanta este varsta tisulara (a tesuturilor), nu cronologica, a fiecarei fiinte umane. Exista, asadar, oameni de peste 70 de ani care au starea fizico-psihica neafectata, aratand chiar mult mai tineri, si oameni care, desi sunt tineri cronologic, se prezinta prematur imbatraniti, urmare a unui mod de gandire, alimentatie si fond psihologic defectuos.
Un sfat deosenit de stringent ( in special in aceasta perioada, grevata de numeroase provocari de acest gen) ar fi sa acordam o atentie adecvata sanatatii la toate nivelele, prin toate metodele pe care Natura ni le daruieste cu atat de multa generozitate ( plante, sunete, culori, terapii benefice, etc).

Ideea de baza este, in acest caz, aceea ca SANATATEA INCEPE DIN SUFLETUL, MINTEA SI TRUPUL NOSTRU. PUNEREA LOR IN ACORD CU DIVINUL NE POATE OFERI CAILE PERFECTE, ATEMPORALE, DE VINDECARE A ORICAREI PROBLEME DE SANATATE ( PE TOATE PLANURILE) CU CARE NE CONFRUNTAM.

Evaluarea ayurvedica este o metoda deosebit de importanta in incadrarea in cele trei tipuri constitutional si apoi, in functie de rezultatul testului tipologic, in elaborarea uneo ” retete” care sa ne ajute sa (re) dobandim si sa mentinem darul nostru cel mai de pret: Sanatatea si Armonia la care suntem chemati sa contribuim.

Pentru programarea la consultatie ayurvedica personalizata, va rog sa apelati nt. 0725 081061.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *