Despre viziunea integrativa in practica ayurvedica
Fiind un sistem de intelepciune si medical, in acelasi timp, Ayurveda sau Stiinta Vietii urmareste ca fiinta umana sa isi acceseze potentialitatile latente, acest demers foarte complex avand doua mari etape: autocunoasterea si apoi armonizarea plenara a acesteia.
Din acest punct de vedere, cunoasterea in profunzime a tipologiilor ayurvedice ( dosha-urile Vata, Pitta si Kapha), precum si cum sunt ele prezente in fiinta noastra, precum si cunoasterea raportului cantitativ dintre ele, il reprezinta prima etapa.
Genetica face parte integranta din fiecare dintre noi, de mare importanta fiind si tipologiile ayurvedice si armonia dintre ele in cazul parintilor nostri, in primul rand.
Astfel, se afirma ca sexul viitorului copil este influentat de fazele Lunii, starea de sanatate globala pe care au avut-o parintii in momentul conceptiei, factorii de mediu, etc.
Exista deseori in practica ayurvedica intrebarea daca tipologiile ayurvedice isi pot modifica ponderea de-a lungul vietii si raspunsul este, in general, negativ. Ceea ce se poate modifica (prin armonizare) este gradul de armonie dintre acestea. Acest demers necesita o practica indelungata de autoeducare si intelegere a aspectelor acestei atat de vaste stiinte milenare.
Daca ne nastem cu o predominanta a fiintei noastre a lui Vata dosha ( Aer +Eter), inseamna ca rolul nostru in Manifestare este acela de a fi creativi, de a genera noi viziuni si in cazul celor din jurul nostru. De aceea, este extrem de important ca mediul de viata, profesia, pasiunile sa fie in stransa concordanta cu aceste date. Se observa ca in general, persoanele cu Vata predominant in structura lor sunt atrase de domenii unde creativitatea este valorizata in mod deosebit ( arta, sub orice forma: literatura, pictura, dans, muzica, etc.). Numai in acest context favorabil este posibil ca ele sa isi manifeste creativitatea, spontaneitatea si imaginatia la adevaratul lor potential. Activitatea care presupune deplasare, conexiunea cu oamenii, dezbaterile, constituie medii in care acest tip de personalitate se dezvolta armonios.
De asemenea, in cazul in care ne aflam in situatia de a avea ca tipologie principala in fiinta noastra Pitta ( Foc + Apa), fiind foarte pragmatici, rabdatori si meticulosi, suntem atreasi sa avem un rol de lider, conducandu-ne pe noi si pe ceilalti din jurul nostru in mod benefic ( esentiala este, in acest caz, orientarea globala pe care o avem, precum si gradul de armonie). In putine cuvinte, o persoana cu Pitta predominat stie sa se faca inteleasa, claritatea mentala, concizia si spiritul analitic innascut fiind calitatile intrinseci in cazul sau. Profesiile in care sunt cele mai eficiente sunt cele care necesita un grad de analiza si concizie ridicate, cele de speaker motivational, conducator spiritual, analist, etc. Este foarte abila in dezbateri, ii place sa vorbreasca in public, aducand argumente pentru ideile pe care le expune. Scopul, Motivatia si Rezultatul sunt definitorii pentru o persoana cu Pitta dosha prezenta in structura sa in mod armonios.
In cazul in care in fiinta noastra exista predoninanta tipologia Kapha( Apa + Pamant), atunci rabdarea, calmul, perseverenta dar in ritm lent sunt datele noastre fundamentale. O astfel de persoana este recunoscuta pentru gradul de calm cu care analizeaza orice situatie, fara sa se grabeasca sa extraga niste concluzii rapide, analizeaza situatia in ansamblu, nu neaparat contextual, etc. I se potrivesc activitatile care reclama, asadar, rabdare, echilibru si perseverenta: cercetare, carierea didactica, literatura, pictura, muzica, etc. Este cumva acordat, ca profesii, cu tipologia Vata, cu deosebirea ca aici este prezenta energia lenta si statica, ce ii permite sa lucreze o perioada indelungata la un proiect, fata de Vata, care are tendinta sa inceapa mai multe actiuni ( datorita naturii sale mentale mai spontane), dar in general nu le duce la bun sfarsir, dorind mereu altceva, o noua provocare pentru mentalul sau.
Combinarea fericita si armoniasa a predominantelor acestor tipologii ijn fiinta noastre reprezinta calea de a reusi sa dobandim succese si mai ales, starea de multimire interioara (denumita Santosha) in orice dorim sa realizam.
S-a constatat ca daca multumirea interioara lipseste sau este foarte fragila, randamentul este clar diminuat, iar rezultatele se obtin cu greutate. Lipsa de motivatie reprezinta un factor foarte important al dezamagirii, esuarii in anumite domenii in care activam, indifferent de satisfactia materiala pe care o avem in aceste cazuri.
Esentiala este de aceea, asa cum mentionam, sa ne autocunoastrem ( proces ce se deruleaza, in fapt, de-a lungul intregii noastre vieti) si abia dupa aceea sa decidem ce activitate ne valorizeaza in gradul cel mai inalt calitatile si datele naturale.
Toate aceste situatii atat de complexe se deceleaza si se analizeaza in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, in care toti acesti factori( genetici, profesionali, familiali, etc) se discuta si rezulta un veritabil “ tablou” al atat de complexei fiinte umane.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061