Cei 4 factori ai actului vindecator in traditia Ayurveda

Cei 4 factori ai actului vindecator in traditia Ayurveda

Mortar with healing herbs and sage, bottles of essential oil in garden. Herbal medicine.

In traditia Ayurveda, exista anumite principii atemporale, care traseaza anumite “cai” de vindecare pentru diferitele afectiuni, la orice nivel s-ar manifestra acestea ( spiritual, mental, emotional, energetic si fizic), correlate cu cele 5 “corpuri” denumite in traditia Ayurveda sub numele de “kosha”. Orice afectiune se manifesta mai intai in planurile cele mai subtile, urmand ca apoi sa se manifeste pana in planul cel mai concret, cel fizic.
Tocmai de aceea, o importanta esentiala o are o diagnosticare corecta si completa a tuturor acestor manifestari. Boala (denumita “roga” in Ayurveda) reprezinta, in fapt, o veritabila “ suma” a diferitelor erori, la toate nivelele, a unei fiinte umane. Acesta este primul pas in orice demers vindecator.
Textele ayurvedice fundamentale ( Charaka Samhita, Sushruta Samhita, Ashtanga Hridayam, etc) mentioneaza cu claritate faptul ca in actul vindecator sunt angrenati 4 factori.
Acestia sunt: Terapeutul, Remediul, Insotitorul si Pacientul. Fiecare dintre acestia trebuia sa indeplineasca anumite conditii, pentru ca vindecarea sa fie veritabila.
1.Terapeutul ( Vaidya) trebuia sa aiba o cunoastere teoretica si practica deosebite, o dexteritate in executarea anumitor manevre terapeutice, precum si o stare de exemplara puritate. Vibratia terapeutului este esentiala in usurarea actului de vindecare, de aceea este esential ca inainte de orice act therapeutic, terapeutul sa efectueze el insusi tehnici de purificare profunda, cum ar fi tehnicile yoga, meditatia, invocarea unor spirite protectoare, etc.
2.Remediul este de asemenea un factor deosebit de important. El trebuie sa fie de calitate, adecvat structurii pacientului si afectiunii sau afectiunilor existente, in cantitate suficienta pentru a continua in mod benefic terapia inceputa. Indiferent de forma sa de prezentare ( capsule, comprimate, pulberi, gemuri, lichide, etc.), el trebuie sa fie administrat cu mare atentie si regularitate. Perseverenta are aici un rol determinant. Odata prescris un plan de tratament, aceste trebuie urmat cu consecventa pana la manifestarea unor ameliorari nete ale situatiei pacientului.
3.Insotitorul este cel care are rolul foarte important de a administrrea remediile prescrise de terapeut, necesare fiind in acest caz calitati ca : rabdarea, compasiunea, atentia. S-a observat, in parctica medicala ayurvedica, faptul ca un insotitor devotat poate contribui in mod simtitor la usurarea procesului de vindecare.
4.Pacientul este acela care trebuie sa aiba totala deschidere, sinceritate, rabdare in folosirea remediilor si consecventa, toate acestea fiind necesare pentru reusita deplina a actului terapeutic.

Observam ca toti acesti factori au o importanta deosebita, in functie de dedicarea fiecaruia dintre ei depinzand succesul veritabil.
Inainte de toate, este necesar sa se invoce Gratia Divina, in fapt ea fiind cea care ajuta in mod essential la reusita oricarui act vindicator.
Tocmai de aceea, inainte de orice act vindecator, este necesar ca pacientul sa apeleze la o consultatie ayurvedica personalizata, pentru a examina in mod complex starea generala de sanatate, pe baza examinarii a mai multor parametri ( varsta, ponderea tipologiilor si gradul lor de armonie, o anumita stare de afectare- vikriti, puterea focului digestive; agni, pulsul, etc.).
Esential de inteles ester faptul ca stilul de viata in conformitate cu specificul nostru unic este calea reala de intelegere si corectare a anumitor afectari.
Starea de sanatate globala si armonie (Svasthya) reprezinta asadar suma armonioasa (Sattva) a tuturor acestor aspecte atat de complexe.

Ponderea tipologiilor in finta noastra si anumite recomandari globale ( alimentaie, stil de viata, terapii indicate, etc. ) se determina in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va astept cu drag.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *