Ritualul ayurvedic de iarna
In perioada iernii (Hemanta), considerat anotimpul Vata, datorita carcateristicilor sale subtile(rece, usor, aspru, neregulat), sunt necesare abordari diferite asupra starii de sanatate fata de celelalte anotimpuri. In special daca avem in fiinta predominant tipologia Vata, sau daca avem o agravare de tip Vata (ceea ce inseamna ca a crescut in mod excesiv ponderea acestei tipologii in aspectul sau dizarmonios),sunt necesare anumite masuri preventive si curative.
Astfel, un rol deosebit de important il au tehnicile de purificare si energizare de dimineata (asa-numitele kriyas-uri), care au rolul de a elimina din fiinta anumite reziduuri fizice si subtile. Acestea sunt purificarea limbii cu ajutorul unei lingurite, purificarea cailor nazale cu ajutorul apei caldute cu sare si a cavitatii bucale cu ulei de floarea soarelui presat la rece. Dupa acestea, sunt foarte indicate si benefice automasajul corpului, in special in zona capului, abdomenului si membrelor, exercitiile yoga denumite asana-e. Dimineata se recomanda efectuarea unor exercitii care amplifica elementul Foc, pentru a fortifica din punct de vedere subtil si fizic intreaga fiinta.
Dupa aceasta, se pot bea anumite ceaiuri energizante, in special cele cu gust astringent sau picant.Astfel purificati si energizati, incepem ziua sub auspicii foarte favorabile noua si celor din jurul nostru.
Micul dejun trebuie sa aiba o consistenta moderata, un sfat ayurvedic fiind sa contina fibre si fructe ca avocado, unt clarifiat (ghee), etc.
Masa de pranz este necesar sa fie luata in jurul orelor 12-13, atunci cand focul digestiv (agni) este cel mai intens. Ideal ar f ca ea sa fie luata intr-un mediu cat mai linistit, ferit de conversatii inutile, care impacteazaa in mod negativ digestia si asimilarea nutrientilor. Dupa 30 de minute, se poate bea un ceai cu efect digestiv, cum ar fi ceaiul de busuioc cu putina miere sau ceai de menta.
Ca recomandare generala in acest sezon trebuie sa consumam alimente cu gust predominant picant, sacarat si acru, ce au in compozitie elementul Foc si ajusteaza vibrational fiinta la factorii de mediu .
Activitatea care se incheie de obicei in jurul orelor 17 este astfel mult optimizata daca urmam aceste sfaturi ayurvedice benefice.
Masa de seara este necesar sa fie luata cel tarziu in jurul orelor 18, pentru ca in aceste intervale se manifesta influenta tipologiei Kapha, care faciliteaza asimilarea lenta a elementelor nutritive din masa consumata.
Ideal ar fi ca in jurul orelor 20 sa facem o sedinta de masaj ayurvedic, ce are rolul de a echilibra din punct de vedere gloabal fiinta, folosind uleiuri calde, adecvate la tipologiile din fiinta sau eventualelor probleme de sanatate cu care ne putem confrunta. Uleiurile trebuie sa fie obligatoriu calde, in care se adauga uleiuri esentiale cu efect incalzitor( recomandarate fiind in acest sezon cele de ghimbir, cuisoare, scortisoara, piper, rozmarin, etc).
Atunci masajul are cele mai bune efecte, cand este prezenta maximum de predominanta a energiei de tip Kapha, orele 19-21.
Somnul este mult imbunatatit dupa masajul ayurvedic, recomandat fiind sa se faca baie abia dimineata, pentru a permite echilibrarea intregii fiinte si dupa masajul propriu zis si a beneficia practic de aceasta terapie atat de benefica. De asemenea sunt indicate in acest sezon sauna terapeutica, impachetarile cu diferite paste de plante, exercitiile de respiratie (pranayama), meditatiile de dimineata si de seara, etc. Un amanunt esential este acela ca toate aceste activitati trebuie sa aiba ghidarea divina, pentru a avea astfel o eficienta cu adevarat remarcabila. De asemenea, tehnicile de purificare gen regimuri alimentare ( foarte benefic fiind regimul Oshawa, cu cele 4 cereale Yang), inducand in fiinta acea puritate si acuitate mentala , precum si detoxifierea subtila si fizica.
Abordand in mod autentic si perseverent aceste recomandari ayurvedice, putem trece peste acest sezon cu maxima influenta benefica, asteptand sezonul care deschide practic noul an, primavara (Vasanta), care va fi explicat intr-un alt articol.
Va doresc multa sanatate si armonie!
Mai multe detalii puteti afla in cadrul une consultatii ayurvedice personalizate. Relatii suplimentare la nr. 0725 081061.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda