Depresia si tratamentul ei din perspectiva ayurvedica
In societatea contemporana, datorita diferitilor factori perturbatori ( stres, poluare fonica si elcetromagnetica, aglomeratie, mediu professional si familial nefavorabil, etc.), au inceput sa se manifeste anumite afectiuni ce tin in special de sfera psihomentala a sanatatii oamenilor.
Una dintre cele mai intalnite afectiuni este depresia, care are anumite moduri de manifestare subtila ( in primul rand), dar si fizica. Din punct de vedere ayurvedic, depresia este privita ca o afectiune care inglobeaza atat mintea umana, cat si modurile sale de manifestare la celelalte nivele ale manifestarii.
O cauza majora a acesteia este alimentatia deficitara, de esenta grosiera (denumita “ tamas” in ayurveda), care se bazeaza ( si este tot mai intalnita) pe consumul anumitor alimente cu vibratie scazuta precum carnea, mancarea conservata si semipreparata, faina alba, zaharul alb ( generatorul unora dintre cele mai puternice forme de dependenta), precum si mancarea gatita si fiarta excesiv, foarte condimentata (de esenta “rajas”), ceea ce conduce la agitatie si neliniste), servita in ambient nepotrivit, in combinatii inadecvate, etc. Toate acestea contin informatii subtile care sunt apoi procesate de catre minte in mod distorsionat, generand o anumita “ nevoie” imperioasa de a le consuma, si, in fapt, de a ramane in focarul lor rezonator, datator de depresie si suferinta pe multiple planuri. O afectiune asociata este anxietatea, care “ vine la pachet” cu alte manifestari din sfera psihomentala. In fapt, anxietatea reprezinta, din punct de vedere psihologic, o “teama fara obiect”, datorata unor tipare comportamentale mostenite si dobandite apoi pe parcursul vietii.
In ceea ce priveste prevenirea si tratamentul lor, ayurveda are anumite precizari in tratatele fundamentale, precum “Charaka Samhita”. In acesta se afirma in mod clar faptul ca intre “ ahara” ( hrana) si “ayus” (viata) exista o legatura intangibila. De calitatea hranei depinde calitatea vietii, de aceea este necesar sa dovedim intelepciune fata de propria noastra fiinta in toate aspectele. De asemenea, calitatea somnului este revelatoare pentru calitatea randamentului de a doua zi, in general observandu-se faptul ca o persoana anxioasa si depresiva ( in diferitele stadii de manifestare) este predispusa in mod logic la un somn de proasta calitate, de scurta durata si neodihnitor.
Tocmai de aceea se indica faptul ca masa de seara, in special, trebuie sa fie in cantitate mica, sa fie usoara si sa poate fi digerata in raport de calitatea focului digestiv al fiecaruia. O conditie obligatorie si inteleapta este ca intre masa de seara si momentul in care ne culcam sa treaca minim 3 ore, pentru ca organismul sa poata digera alimentele si, cel mai important, sa asimileze in mod corespunzator nutrientii din acestea. Ora ultimei mese ar trebuie sa fie ( in mod ideal) maxim 19, iar ora de culcare sa fie 22. Recomandarea este ca la masa de seara sa consumam o supa usoara, o salata, sau chiar un fruct. Este de asemenea recomandat ca dupa aceea sa bem un ceai care ajuta digestia si linisteste, in egala masura.. Recomand aici un ceai de busuioc cu miere, ceai de lavanda, tei, etc.
Este necesar, asadar, sa avem o alimentatie in conformitate cu specificul nostru si de vibratie inalta, asa cum ne-o ofera legumele, fructele, lactate, consimentele in catitati potrivite, etc.
Ca mod de manifestare a depresiei, aceasta se coreleaza, din punct de vedere ayurvedic cu caracteristicile celor trei tipologii (dosha-uri), in aspectul lor dizarmonios.
Depresia de tip Vata se caracterizeaza printr-o imprastiere mentala mult amplificata, anumite ganduri de joasa frecventa, putand duce la gesturi extreme, etc. ( manifestarea Aerului in exces si dizarmonie).
Depresia de tip Pitta se carcaterizeaza pe excesul energiei Focului, in mod necontrolat, anumite stari de furie si neputinta, datoarate unei inadecvari fata de situatiile de viata. O persoana cu Pitta in dizarmonie va incerca sa controleze anumite situatii, va emite judecati de valoare nefondate, va incerca manipularea celorlati, acest lucfru observandu-se in cazul asa zisului “ lider” tiranic. Neputand ( si nestiind, de fapt) sa gestioneze aceasta situatie, orice persoana cu autoritate va incerca sa plaseze intreaga responsabilitate asupra ceilalti, “colorand” atmosfera in mod dizarmonios. Un fapt lesne de observat si dedus este acela ca multe persoane, aflate in diferite situatii de viata ( familiale, profesionale, etc) vor prelua aceste stari si le vor manifesta apoi in functie de contextul propriu, generand, la randul lor, alte comportamente dizarmonioase.
Depresia de tip Kapha se bazeaza pe excesul in fiinta a energiei Pamantului, si o anumita stare de imobilitate, lentoare si inertie. Energia de tip descendent din fiinta (“apana vayu”) se manifesta pregnant, in special in cazul celor cu Kapha tamas( vibratia cea mai scazuta). Pentru acest tip de fiinte, solutia ar fi sa se inconjoare de oameni tonici si optimisti, dinamici, care sa ii antreneze in a cultiva anumite obiceiuri sanatoase de viata, care cer, in mod obligatoriu, perseverenta.
Alternativa vietii pline de stres este aceea de a cauta sa traim ( macar in timpul liber) cat mai mult in natura, in locuri linistite si pline de vibratie inalta ca padurile, muntii, pe malul unor lacuri (rauri), etc. De asemenea, sa mergem cat mai mult desculti, pentru a capta in fiinta noastra energiile pamantului si apei. Exercitiile posturale din practica yoga ( asana-ele), sunt de asemenea, de un mare folos, generand o stare de racordare la energiile macrocosmice binefacatoare. De asemenea, tehnicile de respiratie, meditatia si mentinerea permanenta a unei stari de recunostinta farta de Divinitate, pentru tot ceea ce ne ofera. O alta terapie benefica este masajul ayurvedic, cu uleiuri adecvate tipologiilor ayurvedice: Vata, Pitta si Kapha. De asemenea, plantelecu vibratie inalta ( “sattva”) ne pot fi de un real ajutor in tratarea simptomelor depresiei. Recomand aici anumite plante indiene ca ashwagandha, tulsi (busuiocul sfant), schisandra, shatawari ( foarte benefica pentru reglarea hormonala in cazul femeilor), brahmi , gotu kola (utile in amplificarea puterii de concentrare si a claritatii mentale), triphala (utila in digestie si detoxifierea organismului), neem (purificatoare la nivelul sangelui si a pielii), rhodiola, (foarte benefica pentru un somn linistitor), etc.
Intotdeauna exista solutii care ne pot fi de un real folos in aceste afectiuni, cu precadere din sfera psihomentala. Diagnosticarea si tratatea lor corecta reprezinta o etapa esentiala in depasirea acestor manifestari care se pot repercuta apoi in celelalte componente ale vietii ( sanatatea fizica, in special). Depinde de deschiderea si de nivelul nostru de intelegere si receptivitate pentru a ne conduce viata ( darul supreme al lui Dumnezeu), pe principii sanatoase si armonioase, generand apoi aceste stari binefacatoare si celor din jurul nostru.
SA NE IUBIM SI SA NE ONORAM MAI MULT FIINTELE!
Mai multe detalii individualizate puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va astept, personal sau in varianta online.
Nr. de contact- 0725 081061
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda