Despre ayurveda si rolul sau in societatea contemporana

Despre ayurveda si rolul sau in societatea contemporana

Ca sistem de intelepciune si cunoastere, Ayurveda a pus dintotdeauna in centrul preocuparilor sale omul si modalitatile sale de autocunoastere si armonizare in acord cu legile Universului. Aceasta veritabila “ stiinta a vietii” are un caracter atemporal, fiind revelata, conform traditiei, de insusi Brahma, Creatorul din religia hindusa. Scopul principal este acela de a oferi omului caile de cunoastere si transcendere a realitatii imediate, revelandu-i adevarata sa natura, atemporala. Un rol deosebit , in orice act terapeutic ayurvedic, il are determinarea cu exactitate a ponderii celor 3 tipologii ayurvedice (Vata, Pitta si Kapha) in fiinta noastra si gradul de armonie dintre acestea.
Conform invataturilor milenare ayurvedice, fiecare fiinta se naste cu o predominanta a energiilor, la toate nivelele sale( fizic, dinamic, psiho-mental, emotional si spiritual). Asa se explica faptul ca fiecare dintre noi avem o anumita infatisare, anumite abilitati si anumite misiuni de viata in aceasta Manifestare. Anumite persoane au rolul de sustinere a celorlalti, prin calm si detasare (cei cu predominanta Kapha in sens armonios), altele pe cele de lider in diferite situatii -profesionale, politice, religioase, etc- (cei cu predominanta Pitta aflata in stare de armonie), iar altele au rolul de inovator si creator, creativitatea lor fiind desosebit de importanta in ceea ce priveste anumite curente artistice, literare, cat si in propria lor viata ( cei cu predominanta Vata in aspectul sau armonios).
Tocmai de aceea, este indicat ca fiecare dintre noi sa avem profesii in conformitate cu aptitudinile noastre innascute si dobandite, pentru a avea maxim de eficienta si o stare de multumire in ceea ce facem ( practica Santosha– multumirea- este necesara in acest caz).
Din alt punct de vedere, fiecare activitate creeaza in noi anumite impulsuri care ne sunt apoi necesare in obtinerea anumitor rezultate, pe orice plan s-ar manifesta acestea.
In terapiile ayurvedice, accentul se pune in primul rand pe aspectul preventiv, adica pe adoptarea unui anumit stil de viata in conformitate cu datele proprii, pentru a avea maxima eficienta si integrare in existenta noastra. Aici sunt enumerate anumite ritualuri sanatoase ( Dinacharya), care cuprind tehnici de curatare fizica si subtila, automasajul, tehnicile yoga, starea de recunostinta fata de Divin, etc. Odata practicate si intelese corect, aceste vor deveni veritabili “ stalpi” de sustinere ai unei zile armonioase si pline de fericire.
Aspectul curativ din Ayurveda este la fel de important si are rolul de a elimina din noi orice impuritate la nivel spiritual, psiho-mental si apoi fizic (acestea fiind si etapele in care se manifesta starea de boala, “roga” in terminologia ayurvedica).
Viziunea ayurvedica asupra starii de sanatate si armonie ( Svasthya) se deosebeste astfel net de medicina alopata, care intervine, in general, atunci cand afectiunea este deja manifestata la toate nivelele fiintei.
Tocmai de aceea, este necesar ca noi sa ne auto-obiectivam permanent starea de sanatate, percepand orice aspect care e pe cale sa se manifeste dizarmonios.
Cateva remedii pe care ayurveda le indica dintotdeauna sunt:
Adoptarea unei alimentatii sanatoase, conform cu specificul nostru
Respectarea orelor de somn si de activitate( se recomanda, in mod ideal, ca ora de culcare sa fie 22, dupa minim 3 ore de la masa de seara)
Inainte de aceasta este foarte benefic sa facem anumite tehnici de relaxare si meditatie care sa ne induca treptat o stare de som profund si relaxant
Utilizarea anumitor plante cu rol vindecator si echilibrant ca ashwagandha, tulsi, rhodiola, schisandra, passiflora, roinita, salvie, lavanda, tei, coada soricelului, angelica, etc., pentru a ne induce o stare de echilibru la toate nivelelle fiintei
Efectuarea periodica a anumitor terapii ayurvedice ( masaj ayurvedic, cromoterapie, meloterapie, detoxifiere)

Toate acestea ajuta la obtinerea si mentinerea unei stari de sanatate si armonie globale, care sa nu fie influentata apoi de factori disturbatori de orice gen.
Conditia este Intelegerea globala si corecta a acestora si Perseverenta in aplicarea lor.

Pentru alte amanunte individualizate, va invit cu drag la o consultatie ayurvedica personalizata, unde toate aceste aspecte vor fi detaliate si nuantate in acord cu specificul dumneavoastra.

Nr. de contact- 0725 081061

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *