Remediile ayurvedice din perioada verii, sursa a echilibrului si a starii de bine a fiintei (Svasthya)

Remediile ayurvedice din perioada verii, sursa a echilibrului si a starii de bine a fiintei (Svasthya)

Din cele mai vechi timpuri, inteleptii care au fundamentat stiinta sacra a Ayurveda-ei au inclus in preocuparile si scrierile lor (sutra-e), anumite remedii care pot fi aplicate cu eficienta maxima in toate perioadele anului, scopul lor fiind acela ca fiinta umana sa fie in perfecta stare de armonie, atat la nivelul sufletului, cat si la nivelul mintii si trupului.
Perioada verii este caracterizata prin anumiti indici specifici (de temperatura, bioritm, confort termic, procese psiho-fiziologice) specifice, ce face necesara actiunea profilactica si curativa in acest sens.

Astfel, in timpul verii (denumita Grishma in tratatele ayurvedice stravechi), ca recomandare generala, trebuie amplificat aspectul sau calitatea de “rece” (shita guna, in sanscrita), opusa celei de cald, fierbinte (ushna guna), ce trebuie amplificata pe perioada iernii. Aceasta este perioada in care predomina energia Focului, iar persoanele care au Pitta (Foc si Apa) predominant in fiinta sau care au Pitta in exces, in special, trebuia sa acorde acestor aspecte o atentie suplimentara. Anotimpul cu predominanta Pitta este cuprins intre lunile iunie- octombrie.
Ca remedii putem mentiona: plantele cu efect racoritor, aromoterapia, sauna terapeutica,baile racoritoare, masajul cu uleiuri cu efect relaxant si racoritor, stabilizator, o nutritie adecvata ca mod de preparare si tipologiei constitutionale a persoanei respective.
Aici, trebuie mentionat ca anumite remedii sunt cu caracter si recomandari generale, iar altele trebuie personalizate in functie de dosha(tipologia) predominanta a persoanei sau a afectiunilor cu care aceasta eventual se confrunta deja. In Ayurveda, adecvarea terapiilor, remediilor, alimentatiei in functie de sezon de numeste Ritucharya.
Voi enumera in continuare cateva efecte ale remediilor de mai sus.

Plantele
Printre cele mai eficiente plante indicate in perioada verii se numara menta, lavanda, eucaliptul, busuiocul. Acestea, folosite in diferite moduri, potenteaza calitatea de “rece” in organism si induc o stare de racoare binefacatoare atat de necesara acum.
Menta poate fi folosita, de exemplu, in alimentatie, de exemplu in produse lactate (iaurturi sau creme), efectul ei fiind acela ca induce o stare de racoare la toate nivelele fiintei, mintea devenind mai relaxata, iar corpul avand o stare semnificativa de confort in urma administrarii de menta. De asemenea, menta poate fi administrata in bauturi racoritoare, de exemplu in fresh-uri sau smoothie-uri, generand un efect de calm mental, relaxare si buna dispozitie.

Busuiocul sfant (Tulsi- Ocimum sanctum), dar, in egala masura si busuiocul comun (Ocimum basilicum), este de asemenea un condiment care e indicat sub forma de ceaiuri relaxante (recomand aici sa fie consumat in perioada premergatoare somnului), generand o stare de liniste, calm si echilibru mental, el inscriindu-se printre plantele cu rol stabilizator si armonizator global.
De asemenea, in anumite specialitati culinare, busuiocul “infrumuseteaza” aroma respectivelor preparate, contribuind si la o mai buna digestie, pe langa gustul puternic si aromat. Un manunchi de busuioc verde asezat intr-o vaza, de exemplu, genereaza in incaperea respectiva o stare de relaxare, cunoscand fiind ca are si efecte de protectie subtila a acelui spatiu si acelor finite care recurg la ajutorul sau, fiind utilizat si in ritualuri religioase, in acest sens, alungand entitatile negative si eliminand apoi influenta lor.

Eucaliptul si lavanda pot fi folosite atat in aromoterapie, cat si in baile la o temperatura calduta ( nu se recomanda, desi anotimpul cald se manifesta, baile reci, pentru ca induc o stare de disconfort a organismului), si nici cele foarte fierbinti, pentru ca genereaza o stare de moleseala.

In aromoterapie, uleiurile cu efect racoritor sunt indicate vara, in special, pentru ca diminueaza efectele temperaturilor ridicate si confera o stare de echilibru psiho-emotional.

Cele mai indicate sunt menta, lavanda, bradul, pinul, busuiocul, si salvia. Ele calmeaza starile agitate, aici persoanele Vata si ( in care exista predispozitie pentru aceste stari fluctuante, find o combinatie intre elementele subtile Aer si Eter) si cele cu predominanta a Focului (denumite Pitta in ayurveda),fiind cele mai expuse.
O alta planta cu efect relaxant, dar si tonic in acelasi timp, este Ashwagandha (withania somnifera), care, pe langa efectul tonic, il are si pe acela de a conferi calm, echilibru si stare de bine fiintei care apeleaza la ea. Ea se poate adminstra sublingual, urmarind apoi timp de 10-15 minute efectele globale pe care le va avea in intreaga noastra fiinta.

O alta metoda de “racorire” este acea tehnica a “impachetarii cu roua”, folosita in unele traditii cu efecte spectaculoase si azi. Ea consta in rostogolirea pe o panta cu iarba racoroasa, la rasaritul soarelui, la munte, efectele acestei tehnici resimtindu-se apoi, la toate nivelele, pe toata durata zilei respective, dar actionand si ca un efect cumulativ in acest caz. Imbracamintea trebuie sa fie foarte lejera, de preferat din fibre naturale, inul fiind cel mai indicat in acest caz.
O alta metoda ar fi meditatia intr-un loc linistit, ferit de efectele poluarii fonice si atmosferice, rezultand astfel niste efecte mai intense si mai de lunga durata.
De asemenea, masajul ayurvedic (abhyanga), cu uleiuri adecvate pentru acest anotimp, precum cel de migdale, susan, cocos, cu uleiuri esentiale care ajuta la ” racorirea” globala a fiintei.
Se recomanda ca in timpul verii sa mergem cat mai mult si mai des desculti, pe iarba, pe langa efectul de racorire observandu-se si acela de energizare, “incarcare” cu energie telurica dar si solara, in acelasi timp, acelora care folosesc aceasta tehnica atat de simpla, naturala si necostisitoare.
Se stie, din timpuri imemoriale, ca oamenii care petrec cat mai mult timp in natura, lucrand pamantul, sau relaxandu-se recurgand la beneficiile sale, sunt mai santosi, mai optimisti si mai energizati decat ceilalti. O alta metoda ar fi sa dormim, atunci cand locul ne permite, in capite de fan, somnul fiind apoi un panaceu pentru rezolvarea problemelor de toate tipurile cu care ne confruntam.

In incheiere, va doresc sa experimentati si sa va bucurati de aceste remedii pe care Divinitatea si Natura ni le ofera cu atat de multa Bucurie, reconectandu-ne la adevarata noastra sursa, Macrocosmosul.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, care poate fi efectuata live sau online.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *