Cei 4 “stalpi” ai evolutiei noastre spirituale in aceasta existenta

Cei 4 “stalpi” ai evolutiei noastre spirituale in aceasta existenta

Orice fiinta umana are, in aceasta existenta, o anumita misiune, un anumit tel pentru care a fost creata. Toate traditiile spirituale insista pe faptul ca omul este un veritabil microcosmos, reflectand, la scara individuala, Macrocosmosul creat de Dumnezeu. De aceea, punerea de acord a vointei umane cu cea divina reprezinta una dintre caile cele mai sigure de a evolua spiritual, in toate formele de manifestare.
In traditia orientala, asociata practicii yoga si hinduismului in general, se subliniaza ideea ca exista 4 ” cai” care conduc incet, dar sigur, spre desavarsire.
Acestea sunt denumite in limba sanscrita Artha, Dharma, Kama si Moksha.
Artha reprezinta acea stare de prosperitate pe care un om o poate dobandi daca urmeaza “calea cea dreapta”, respecatand regulile denumite Yama si Niyama. Orice activitate pe care o desfasuram aduce beneficii de mai multe feluri, spirituale si nu in ultimul rand materiale. Ideea de baza care rezulta de aici este aceea ca este necesar sa avem conditii ,inclusiv materiale, pentru a ne desfasura activitatea,onorand astfel un Dar pe care Divinul ni-l face, acela de a ne imputernici sa co-cream Lumea in care traim, prin efortul si darurile noastre. Orice actiune a noastra este necesar sa fie integrata spiritual, detasandu-ne de rezultatele actiunilor noastre. Un exemplu de a implini asa cum se cuvine aceasta conditie a evolutiei spirituale este aceea sa impartasim si altora din ceea ce avem, inmultind astfel darurile, ajutand astfel si pe altii sa se bucure, fiind in acelasi timp multumiti interior.
Dharma reprezinta acea misiune personala, de a ne face datoria spirituala fata de propria fiinta in primul rand, multumind Divinitatii pentru ajutorul, ghidarea si Gratia pe care ni le ofera permanent. Observam ca atunci cand actionam in mod benefic integrat, rezultatele actiunilor noastre sunt mult mai folositoare si chiar mai rapide pentru noi si pentru ceilalti. De asemenea, facandu-ne datoria fata de propria noastra fiinta, ne-o facem si fata de oamenii in jurul carora traim, si mai ales fata de Divin, caruia ii respectam astfel principiile imuabile.
Kama reprezinta acea atitudine interioara, in primul rand, de a simti bucuria si placerea in orice gandim, spunem si facem. O atitudine potrivita ar fi aceea de a oferi un exemplu viu prin starea de bucurie si entuziasm cu care facem lucrurile, aducand astfel o contributie si la evolutia fiintelor din jurul nostru, ajutand astfel si la modelarea lor.
Moksha reprezinta in fapt suma tuturor actiunilor pe care le facem, reprezentand acea stare de eliberare spirituala care ar trebui sa fie adevaratul nostru obiectiv in aceasta existenta.
Observam ca toti acesti 4 “piloni” ai eistentei noastre, odata respectate si urmate cu deplina intelegere, ne conduc gradat, dar sigur, spre revelarea adevaratei misiuni pe care o avem: sa fim in acord cu legile divine, respectandu-ne in acelasi timp Unicitatea si multumind lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le ofera, cu Iubire, clipa de clipa.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *