Tantra- un alt mod de a vedea lumea

Tantra- un alt mod de a vedea lumea

In lumea de azi, tot mai multa lume vorbeste sau a auzit, cel putin, despre Tantra. De cele mai multe ori, se asociaza aceasta cale spirituala autentica straveche cu sexualitatea, si aceasta nu in modul cel mai potrivit.
Din punct de vedere literal, etimologic, Tantra semnifica in limba sanscrita “ urzeala”, “tesatura”. Se face aici referire la faptul ca totul trebuie integrat in Tot, sau, cu alte cuvinte, reintoarcerea la Sursa. Acest fapt presupune o multitudine de atitudini care creeaza apoi realitati, la un mod de abordare menit sa elibereze fiinta umana de constrangerile impuse sau autoimpuse.
Tantra mai poate fi asociata cu un mod detasat de a privi lumea, din toate punctele de vedere. Esenta Tantrei este acceptarea, intelegerea si apoi transcenderea Realitatii, mergand pana la realizarea spirituala ultima.

O minte limitata nu ar putea niciodata sa inteleaga principiile tantrice, pentru ca, de fapt, tantra inseamna transcenderea, sau altfel spus, incetarea identificarii cu mintea.

In tantra Totul este acceptat, totul este realizat daca aceasta corespunde unui scop spiritual, si ajuta la elevarea plenara a fiintei umane.
In ceea ce priveste sexualitatea, perspectiva tantrica presupune o raportare la ideea arhetipala de masculin –feminin, Yin- Yang, Soare-Luna, ajungandu-se in final, la contopirea si unirea complementaritatilor. Orice fiinta umana este, metaforic vorbind, un androgin, manifestand, simultan, calitatti de tip feminin ( feminitate, sensibilitate, creativitate, rafinament), sau masculin (hotarare, curaj, perseverenta, asumarea de scopuri si idealuri), etc.
Sexualitea constienta este o cale prin care se pot transcende aspectele iluzorii ale Manifestarii, in acest caz.
Exista anumite ritualuri tantrice care au rolul de a uni, a contopi polaritatile masculin-feminin, conducand gradat la elevarea spirituala globala a fiintelor respective. Iconografia hindusa este plina de imagini in care se prezinta in fuziune cosmica cuplul legendar Shiva( Eternul masculin) cu Shakti ( Energia manifestatoare feminina). Shiva este in acesat caz, asociat cu Constiinta care ordoneaza Universul, iar Shakti cu Energia care il face posibil sa se manifeste.

Acest joc al energiilor este prezent sub toate aspectele in toate manifestarile vietii. Exemple de calitati masculine- fierbinte, feminin-rece, de exemplu, care nu pot fi intelese decat Impreuna, aceasta fiind o alta definitie a Tantra-ei.

In final, tantricul se elibereaza din Maya, Iluzia cosmica ce guverneaza acest Univers, transcenzand toate aspectele care il mentin separate de Creatorul din care face parte in fiecare clipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *