Decalogul practicii yoga- Regulile Yama (I)

Decalogul practicii yoga- Regulile Yama (I)


Inteleptii care au fundamentat stiinta milenara sacra a yoga (in limba sanscrita desemneaza uniunea cu Divinul), printre care la loc de frunte se numara Patanjali, autorul celebrului tratat Yoga Sutra, considerat promotorul yoga, au enumerat printre elementele esentiale si indispensabile ale practicii yoga conceptele de Yama si Niyama, cu alte cuvinte, cele “10 porunci” ce trebuie respectate de orice fiinta care practica in mod autentic yoga.

Odata respectate si integrate in practica noastra zilnica, ele vor deveni un adevarat fundament moral si spiritual al fiintei noastre, orientandu-ne spre valorile autentice ale vietii noastre, singurele care vor dainui prin si dupa existenta noastra.
Yama reprezinta acele practici care trebuie urmate in exterior sau in societate, in relatie cu alti oameni, iar Niyama se refera si cuprinde setul de reguli care au ca obiect regulile de puritate interioara si autodisciplina ale practicantului yoga.Ele sunt convergente, completandu-se reciproc.

Fiecare dintre ele sunt in numar de 5, si anume:

YAMA: Ahimsa, Satya, Asteya, Brahmacharya si Aparigraha.

NIYAMA- Saucha, Santosha, Tapas, Svadyaya si Ishvara Pranidhana.

Vom prezenta in continuare cateva elemente esentiale despre fiecare dintre ele, si cum pot acestea sa ne ajutea sa evoluam spiritual, daca le respectam permanent.
Ahimsa desemneaza capacitatea de a nu face rau, de a nu rani nici o alta fiinta, in orice fel s-ar petrece aceasta, cu gandul, cuvantul sau cu fapta. Cu alte cuvinte, raul se poate declansa la toate aceste nivele, putand afecta persoana sau persoanele asupra carora proiectam acestea ganduri negative. Ahimsa reprezinta, in fapt, o sui generis “lege a iubirii”, care are la baza faptul ca pentru a fi fericit cu adevarat, trebuie sa avem in vedere faptul ca si alte fiinte sa fie fericite, acest cumul reprezentand de fapt legea iubirii universale, daruita noua de Dumnezeu. Observam ca, de-a lungul timpului, nerespectarea acestei legi fundamentale a produs conflicte, razboaie care s-au soldat cu multe victime ale rautatii si ignorantei oamenilor ce nu respecta aceasta porunca fundamentala, divina.

Satya reprezinta acea virtute fundamentala de a spune adevarul in mod total si neconditionat, indiferent de circumstantele exterioare in care se petrece acest lucru. Rostirea adevarului elimina multe tensiuni intre oameni, elibereaza constiinta si contribuie la evolutia spirituala a celui care respecta aceasta lege divina. Pe de alta parte, acest lucru sacru, rostirea adevarului, trebuie facut cu discernamant, adica fara sa ranim persoanele prin ceea ce spunem, chiar daca rostim un adevar. De exemplu, daca ii spunem unui om cu o anumita infirmitate fizica faptul ca este infirm, chiar daca rostim un adevar evident, ranim acea persoana, afectand-o atunci si putem lasa astfel o rana in sufletul sau. Adevarul trebuie sa fie rostit atunci cand el ne conduce spre bine, spre ajutorul fiintei cu care vorbim in acele momente, avand drept tel stabilirea unor relatii bune cu acea fiinta, si ajutand-o astfel sa evolueze.
Asteya reprezinta acea virtute de a nu lua din ceea ce are celalalt, a nu ravni la ce are si a nu-ti dori sa iei fara sa ceri in mod cuviincios un lucru care ii apartine celuilalt. Simpla interdictie de a nu fura nu e suficienta, si aceasta porunca morala presupune si a nu lua un lucru pe o perioada mai lunga decat cea pentru care l-am cerut, a-l folosi in mod corect, fara sa-l afectam, si a nu-l instraina la randul nostru altei persoane fara stirea si acordul celui de la care l-am imprumutat, mergandu-se astfel pana la nivel de intentie, nu doar de fapta in sine.

Brahmacharya desemneaza acea capacitate in mod fundamental spirituala, de transmutare si sublimare a potentialului sexual intr-o energie de nivel superior, orientand-o spre idealuri superioare, spirituale. In practica yoga sunt enumerate diferite tehnici de transmutare a acestui potential urias, care trebuie canalizat pe o frecventa superioara, contribuind astfel la evolutia fiintei in cauza. Energia astfel acumulata in centrii inferiori de forta (chakra-ele inferioare) se transmuta ( cu alte cuvinte, isi schimba frecventa de vibratie) pe centrii superiori, unde este sublimata si folosita ulterior in orice activitate a fiintei respective, pe plan material si spiritual. Aceasta capacitate de transmutare si sublimare mai este numita continenta sexuala, ea fiind necesara in mod egal atat femeilor, cat si barbatilor. O fiinta care si-a sublimat acest potential se manifesta cu totul altfel decat una care este ignoranta in acest domeniu, orice actiune a sa purtand amprenta claritatii si modului de manifestare superioare, in orice aspect al existentei sale.
Aparigraha reprezinta acea virtute spirituala de a nu ne atasa de bunuri materiale, a nu le acumula si identifica astfel cu acestea. Dintotdeauna, inteleptii si maestrii spirituali au considerat ca pentru a evolua cu adevarat, discipolii trebuie sa renunte la acele bunuri materiale care pot reprezenta un obstacol pentru eliberarea spirituala, fapt demonstrat mereu de-a lungul timpului. Nu detinerea de bunuri materiale este adevarata problema, ci atasarea de ele, acumularea acestora si identificarea cu ceea ce posedam. Deviem astfel de la adevarata noastra natura, care consta in ceea ce suntem, nu in ceea ce posedam sau detinem la un anume moment dat.

O modalitate eficienta, care poate contribui la elevarea noastra spirituala este aceea de a darui din ceea ce avem si celor care nu isi permit anumite lucruri, din care noi avem din abundenta, ajutandu-ne astfel si pe noi, si pe ceilalti.

Toate aceste legi spirituale reunite in codul etic si moral YAMA contribuie la armonia dintre oameni, respectul reciproc, numai astfel putand exista o lume in care adevaratele valori morale si spirituale sa triumfe.

In articolul urmator, vom enumera principiile NIYAMA, la fel de actuale si de valoroase, acum si dintotdeauna.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda, instructor de yoga integrala
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *