Rolul asana-elor in practica yoga

Rolul asana-elor in practica yoga

In practica yoga, asana-ele sunt considerate elemente fundamentale pentru armonizarea globala a fiintei, fiind incluse de catre inteleptul Patanjali, cel care a fundamentat stiinta Yoga in ale sale faimoase “ Yoga Sutra”. Conform acestuia, asana-ele urmeaza imediat dupa regulie morale din Yoga, numite Yama (regulile de disciplina in societate) si Niyama (regulile de disciplina si autocontrol interior). In fapt, asana-ele sunt acele posturi corporale ( formula cea mai des intalnita si usor de explicat) in care practicantul atent si perseverent (conditii esentiale si obligatorii pentru eficienta si autenticitatea practicii yoga) se pune la unison sau in rezonanta cu energiile macrocosmice. Asana-ele au rolul de a energiza si de a purifica energiile de la diferite nivele de constiinta, asociate chakra-elor, centrii energetici situati de-a lungul coloanei vertebrale, de la baza ei si pana in crestetul capului.
Pentru a obtine si a mentine stabilitatea in postura, care este in primul rand la nivel spiritual, mental, energetic si abia apoi fizic, e necesar ca practicantul sa-si focalizeze ferm atentia si concentrarea asupra efectelor subtile declansate in timpul si imediat dupa executia lor. Constientizarea este o conditie obligatorie in acest proces de descoperire a potentialitatilor latente prezente in fiinta noastra, indispensabila in orice activitate sustinuta la nivel spiritual, mental si fizic.
Tocmai de aceea, angrenarea pe aceasta cale spirituala presupune, inainte de toate, o deplina asumare a vointei, autocontrolului si o credinta puternica in orice aspect benefic al Vietii.
Progresele pe care le inregistram incetul cu incetul ne arata de fapt ca am inceput acest drum al (auto) descoperirii propriei fiinte si al Universului in acelasi timp. Conform legii rezonantei, orice aspect manifestat in fiinta noastra este apoi translatat si in mediul exterior, si invers. Intre microcosmosul fiintei umane si Macrocosmos exista o legatura permanenta, asa putandu-se explica, cel mai simplu, de exemplu, fenomenul de meteosensibilitate. Clima, varsta, ocupatia,etc, pot influenta in diferite moduri sistemul nostru global de referinta.
Referitor la beneficiile practice ale acestor asana-e, amintesc faptul ca, fata de orice alt tip de exercitii fizice, exista o diferenta fundamentala: in timp ce la stretching, aerobic, alergare, etc, se consuma energie, in cazul asana-elor se acumuleaza si se distribuie armonios energie in intreaga noastra fiinta. Asa se explica usor faptul ca, in timp ce la exercitii fizice obisnuite ne simtim obositi dupa practicarea lor , dupa o sedinta de yoga ne simtim mult mai energizati si relaxati in acelasi timp.
Tehnicile de relaxare de la finalul practicii yoga au rolul si darul de a aseza armonios energiile in fiinta, dupa ce acestea s-au expansionat in timpul practicii asana-elor.
O sedinta de yoga traditionala (hatha yoga) ar trebui sa cuprinda urmatoarea succesiune de etape: 1. exercitiile de incalzire; 2. asana-ele propriu-zise;3. exercitiile de respiratie (pranayama);4. relaxarea yoghina completa;5. o meditatie cu rol de recunostinta adresata lui Dumnezeu pentru ghidarea oferita.
Fundamental, la inceputul sedintei este obligatoriu sa-I daruim lui Dumnezeu, in mod total si neconditionat, rezultatele (fructele) acelei sedinte de yoga.

Exista posturi corporale care energizeaza si armonizeaza un centru de forta, precum si altele, mai complexe, care au capacitatea de a energiza si armoniza 2 sau chiar 3 centri de forta, beneficiile globale asupra fiintei noastre fiind cu totul remarcabile, mai ales daca sunt practicate cu regularitate si tinand cont de necesitatile energetice subtile, globale sau contextuale pe care le avem la un anumit moment dat.
In India, de exemplu, tara considerata patria disciplinei milenare Yoga, acestea se practica incepand de la varsta scolara, si mergand de-a lungul intregii vieti, tinand cont si de gradul de aspiratie si necesitatile fiintelor respective.
Yoga este asociata mereu in India, dar si in alte tari occidentale, mai recent, cu terapiile ayurvedice, cu care Yoga este intr-o stransa corelatie. Exista anumite plante sau preparate din plante care pot usura, daca sunt administrate eficient si o durata suficient de lunga, executia unor asana-e altfel mai greu de executat. De exemplu, laptele cald cu turmeric si ghimbir este foarte indicat in cazul in care avem probleme articulare si in consecinta nu putem executa deocamdata destul de bine anumite posturi care solicita o mobilitate mai mare.

O regula fundamentala este aceea ca orice exercitiu yoga se practica intr-un ritm lent, gradat, urmarindu-se si ca respiratia sa fie lenta, stabila si calma, acestea fiind de fapt si anumite caracteristici ale unei asana-e corect executate. Performanta in yoga e de fapt rezultatul unei discipline interioare corect asumate, progresul spiritual reflectandu-se apoi, in timp, in tot ceea ce priveste vibratia globala a fiintei respective angrenate pe aceasta cale spirituala.
Mai multe detalii despre aceste aspecte puteti afla in cadrul sedintelor practice si consultatiilor ayurvedice pe care le sustin.
Multumesc!
Vasile Scarpet
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *