Cele mai eficiente plante revitalizante in ayurveda

Cele mai eficiente plante revitalizante in ayurveda

Mortar with healing herbs and sage, bottles of essential oil in garden. Herbal medicine.

Principiile ayurvedice sustin dintotdeauna faptul ca, avand un mod de gandire si de viata sanatos, omul poate atinge varste inaintate, pastrandu-si starea de sanatate si optimism, necesare unei vieti pline de bunastare si armonie. In acest sens, au fost elaborate numeroase remedii care ajuta omul intelept sa obtina si sa mentina o stare de sanatate pe tot parcursul vietii sale.

O ramura a ayurveda-ei este Rasayana, cea care se ocupa cu elaborarea principiilor de reintinerire si revitalizare a fiintei, in acest sens fiind enuntate anumite principii care, odata respectate o lunga perioada de timp, confera vietii ceea ce i-a fost daruit de Divinitate: bucurie, sanatate, armonie pe toate planurile.

Sunt enuntate in tratatele ayuvedice anumite plante cu rol revitalizant si reintineritor, impreuna cu anumite terapii specifice.

Ashwagandha

Printre plantele cele mai eficiente, enumeram Ashwagandha (Withania somnifera), cu o mare putere de regenerare fizica si psihica, fiind utilizata, in ultimii ani, si in terapia anticancer, datorira compusilor sai. Organismul este sensibil revigorat dupa administrarea de pulbere sau capsule de ashwagandha, pe o perioada de cateva luni, atat cat dureaza o cura completa de dezintoxicare si energizare. Ea are un puternic efect antistres, precum si in starile de slabiciune generala, datorate, de cele mai multe ori, stilului de viata in neconformitate cu ritmurile cosmice, precum si a unor activitati care epuizeaza fizic si psiho-mental fiinta. Sistemul imunitar este de asemenea puternic revigorat dupa adminstrarea de ashwagandha, sub forma de pulbere sau capsule.

Calitatea somnului este, de asemenea, sensibil imbunatatita dupa administrarea de ashwagandha, devenind de mai lunga durata si mai relaxant. In acelasi timp, aceasta planta minune confera si vitalizate, avand simultan ambele calitati pentru a avea maxima putere terapeutica: relaxant si energizant. In ayurveda, reunirea acestor calitati aparent opuse (ele fiind in fapt, complementare) in cazul unei plante se numeste prabhava (efectul paradoxal).

Turmericul

O alta planta cu efecte extraordinar de benefice este turmericul (Curcuma longa), avand un puternic efect imunomodulator, sustinand sistemul imunitar si “reconfigurand”, chiar, structura celulara a celui care apeleaza la ajutorul ei. Curele de turmeric au o durata de cateva luni, in functie de afectiune si de data aparitiei acesteia. De asemenea, turmericul poate fi folosit cu egal succes in alimentatie, pulberea aurie fiind un veritabil elixir in diferite preparate, potentand gustul si eficienta terapeutica a hranei ingerate. Hrana are astfel si virtuti vindecatoare, dupa cum spun vechile tratate de bucatarie ayurvedica.

In bucataria indiana, foarte bogata in condimente si gusturi dintre cele mai rafinate, turmericul este mereu la loc de cinste, inca din cele mai vechi timpuri.

Gustul unui preparat culinar este un adevarat “agent vindecator”, contribuind la vindecarea si rafinarea globala a energiilor fiintei care foloseste aceste condimente minunate. Dupa o perioada de adminstrare, se observa ca, in ansamblu, fiinta umana in cauza isi modifica treptat chiar modul de gandire, reconfigurandu-se vibrational.

Tulsi

Un alt condiment cu calitati deosebite este Tulsi (busuiocul indian), care este administrat atat ca medicament, in ceaiuri terapeutice,sau amestecuri de plante, cat si in alimentatie. Busuiocul are o vibratie foarte inalta, purificand spatiile in care este amplasat, fiind utilizat si in aromoterapie, cu efecte deosebite.

De asemenea, busuiocul poate fi folosit si in baile calde sau reci, revigorand global pe cale care recurge la ajutorul sau.

Folosirea inteleapta a acestor plante cu efecte deosebite, chiar miraculoase, contribuie la dobandirea si apoi mentinrea unei stari constante de sanatate, armonie si puritate pe toate planurile fiintei.

Ca sfat general, trebuie sa amintesc faptul ca acestea trebuie recoltate din locuri cat mai nepoluate, sa aiba puterea activa nealterata (virya, in ayurveda), si sa fie administrate o perioada suficient de mare de timp pentru a se declansa efectele terapeutice.

Toate aceste remedii contribuie, impreuna sau separat, la o stare de sanatate veritabila, neinfluentata de fluctuatiile energetice ale vietii de zi cu zi.

Totul poate fi Armonie, daca noi constientizam faptul ca de noi depinde sa fim sanatosi si fericiti pe tot parcursul vietii.
Mai multe detalii despre aceste plante si despre efectele lor, puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *