A treia tendinta fundamentala a Naturii-Tamas Guna (III)

A treia tendinta fundamentala a Naturii-Tamas Guna (III)

Conform invataturilor ayurvedice, pe langa primele doua tendinte fundamentale ale Naturii (Sattva si Rajas), se manifesta in simultaneitate in egala masura, in Macrocosmos si in microcosmosul interior, si o a treia tendinta, numita Tamas ( inertie, obscuritate, in limba sanscrita). Ea este complementara cu celelalte doua, tendinte, potentandu-le si moderandu-le in permanenta. Energia de tip Tamas confera coeziune aspectelor materiale din Manifestare, aducandu-le, cu alte cuvinte, la vibratia corespunzatoare planului material, caracterizat prin densitate, stabilitate, fixare. Este, cu alte cuvinte, energia momentului Prezent. Energia de tip Tamas este orientata in sens descendent, avand aici rolul de forta conducatoare a energiilor spre aspectul de repaus, calm si contemplare, atunci cand este in aspect armonios.
Rolul ponderator al Tamas Guna este reliefat prin alternanta dintre miscare (Rajas Guna) si repaus, cu alte cuvinte dintre modalitatea activa a manifestarilor, la orice nivel al acestora, (Yang, solara, de emisie si control a energiilor) si cea pasiva (Yin, de receptie, sensibilitate, lunara)- Tamas Guna.
Din alt punct de vedere, Tamas , atunci cand se manifesta excesiv intr-o anumita fiinta umana, determina in universal cauzal, mental, emotional si material al acelei fiinte stari de stagnare, inertie si imobilitate, care conduc la involutie, decadere si chiar moarte, simbolica sau manifestata . Simbolic, atunci cand Rajas si Tamas sunt armonios prezente in fiinta, la toate nivele de manifestare ale acesteia, se creeaza cea de-a treia tendinta, a claritatii, puritatii, armoniei si adevarului divin (Sattva). Aceasta este in fapt creata atunci cand celelalte doua tendinte fundamentale sunt prezente intr-o simbioza perfecta. Orice exces al uneia dintre ele conduce la crearea in fiinta a unor stari de tensiune, incordare, consumare a energiei (exces de Rajas) sau de lentoare, imobilitate, letargie, inertie (exces de Tamas).
Energia de tip Tamas in exces se amplifica in fiinta noastra atunci cand ne mentinem intr-un focar de rezonanta cu anumite tendinte si manifestari in care energia stagneaza, sau suntem prezenti intr-un mediu nemotivant, inadecvat progresului spiritual, aspect pe care ar trebui sa-l urmareasca si sa-l doreasca toate fiintele, pentru propria lor evolutie. Astfel, anumite ganduri limitatoare, obsesive si perturbatoare de neputinta, neincredere si scepticism in noi insine, in primul rand, precum si in aspectele benefice ale Manifestarii, amplifica in fiinta noastra energia tamas-ica.
De asemenea, consumarea unor alimente cu energie negativa pentru noi, si anume produse animale (carnea, in primul rand), zaharul alb, faina alba, alimente conservate, vechi, impure, etc, ne mentin intr-o vibratie joasa, mai apropiata de lumea animala decat de cea umana. Se stie, in ayurveda, ca odata cu consumarea unor alimente de o anumita vibratie, energia lor interfereaza si patrunde apoi in fiinta, impregnandu-ne subtil, in primul rand, dar si la nivel fizic, vizibil prin comportament si aspect fizic, conducand apoi la ingustarea campului de perceptie si intuitie necesar pentru a ne cunoaste si armoniza propria fiinta si a ne integra in mod armonios in Universul la care am fost chemati in mod tainic sa colaboram. De aceea, este stringent necesar ca noi sa consumam alimente cu o energie armonioasa, precum fructele si legumele proaspete, cat mai pure, neprocesate chimic in vreun fel (atat cat mai este posibil astazi…), condimente benefice, sub forma de salate, supe, (adecvandu-le ca mod de preparare, combinatii, timp de consumare a lor, etc.) la tipologiile (dosha-urile) prezente in fiinta noastra.

Un sfat si o sugestie pentru a depasi aceste aspecte in care ne putem afla la un anumit moment dat este sa cautam cu deschidere si luciditate, dar si cu disciplina interioara, compania unor persoane cu vibratie pozitiva, sa petrecem mai mult timp in Natura ( atata in cea exterioara, cat si in cea interioara), sa consumam alimente, gusturi si emotii- ele find, de altfel intercorelate- benefice si generatoare de transformare autentica a fiintei noastre, sa meditam, sa practicam exercitii de purificare din traditia Ayurveda si Yoga (asana-e, tehnici de respiratie (pranayama) care sa ne ajute sa obtinem si apoi sa mentinem in fiinta noastra energia binefacatoare a transformarii, plante cu rol binefacator, sattva-ic, precum ashwagandha, tulsi (busuiocul sfant indian), menta, shatawari, passiflora, valeriana, lavanda, salvia, teiul, coada soricelului, salcia, valeriana, turmericul, cardamomul, scortisoara etc), care va determina gradat in noi stari de puritate, armonie si lumina, menite sa-i ajute prin vibratia lor inalta, si pe cei din jurul nostru.
Intotdeauna, regula de baza a oricarei manifestari este ca atunci cand imbinam armonios doua tendinte opuse (in fapt, complementare), ajungem al o a treia stare, rezultanta celorlalte doua, ce ne conduce la revelarea naturii noastre autentice.
Pentru depasirea anumitor stari de stagnare, corelata cu Kapha Dosha, (intr-un anumit sens, atunci cand este prezenta in mod dizarmonios in fiinta noastra) trebuie angrenata energia de tip Pitta Dosha armonios, care confera stari de luciditate, autocontrol, orientare, calitati de lider veritabil, etc.
De asemenea, practicarea unor reguli de purificare interioara de tip Tapas (asumarea unui anumit efort pe o anumita perioada de timp) si Saucha (purificarea la toate nivele fiintei- fizic, psihomental, emotional si spiritual) ne poate ajuta sa depasim cun succes aceste stari in care ne putem afla, (din ignoranta si mentinerea in niste focare de rezonanta nocive pentru noi), sa depasim apoi aceste nivele grosiere de manifestare si sa accedem apoi neincetat spre stari demne de o fiinta umana din aceasta Manifestare ( adevar, puritate, lumina, iubire, compasiune, luciditate, etc).

Pentru anumite aspecte legate de ponderea acestor tipuri de energie in fiinta noastra, precum si pentru armonizarea globala a tipologiilor noastre, va astept cu drag la o consultatie ayurvedica globala, (live sau online- detalii la telefon) in care aceste aspecte general valabile sunt adaptate si directionate spre fiinta noastra, in fapt natura noastra Unica si nemuritoare.

ADEVARUL ESTE ARMONIE SI ARMONIA ESTE ADEVAR!

Vasile Scarpet

Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *