A doua tendinta fundamentala a Naturii- Rajas Guna (II)

A doua tendinta fundamentala a Naturii- Rajas Guna (II)

Conform “stiintei vietii”, Ayurveda, Macrocosmosul sau Natura primordiala se bazeaza pe cele trei energii fundamentale (guna): Sattva (puritate, lumina, adevar, armonie), Rajas (miscare, agitatie, neliniste) si Tamas ( inertie, stagnare, moarte, decadere).
Continuam astazi prezentarea acestor tipuri de energie care anima Universul prin a evoca aspectele definitorii ale energiei de tip Rajas.
Aceasta se manifesta sub forma de actiune, neliniste, agitatie. Ca sens al energiei, ea este orizontala, avand deci rolul de a aduce echilibrul fata de repaus, nemiscare, stagnare (Tamas guna).
Potentarea Universului prin cele doua aspecte complementare duce la mentinerea energiei vietii (ayus) si la echilibrarea structurala a acestuia. Energia de tip Rajas se caracterizeaza astfel prin preponderenta elementului Foc, care, dupa cum stim, este corelat cu a treia chakra a fiintei, manipura chakra. Focul are in Univers rolul de a transforma materia, de a o pregati pentru nivelele superioare de manifestare. Astfel, in plan subtil, manipura chakra este cea care pregateste fiinta, dupa o purificare subtila prealabila, spre ascensiunea spre elementul Aer, guvernat de anahata chakra. Aceasta are rolul de a unifica planurile de manifestare de pe primele 3 chakra-e cu cele superioare, fiind un sui generis un canal potentator al energiilor fiintei umane.
Si in natura, stim ca Focul este utilizat in toate procesele alchimice, purificand elementele de vibratie mai joasa (Pamantul si Apa), si transformand energia acestora spre un nou plan de manifestare.
In regulile Niyama din practica Yoga, prezenta si influenta majora a Focului se manifesta in cazul Tapas-ului (tap- a arde), care are rolul de a depasi anumite limitari ale fiintei, pe multiple planuri, prin angrenarea energiei sale transformatoare.
Focul, in aspectele sale benefice (angrenate in mod armonios in fiinta) duce la transformari de multe ori radicale, restructurand energia globala a fiintei respective.
In Ayurveda, un mare rol in mentinerea starii de sanatate si armonie globala a fiintei (Svasthya), o are agni sau focul digestiv transformator, care are rolul de a aduce in fiinta elementele benefice pentru a genera apoi capacitatea de a prelungi si a imbunatati viata, la toate nivelele fiintei. De asemenea, el confera o starea de curaj si aspiratie spirituala celui care foloseste energia gustului picant in mod armonios, de exemplu.
In acelasi timp insa, Focul, a carei energie poate fi de multe ori necontrolata, poate genera stari de neliniste, iritabilitate, furie, agitatie, etc, in cazul in care il folosim in exces sau inadecvat la necesitatile noastre subtile. Principalul factor adus in discutie aici este alimentatia, care trebuie adecvata la tipologia fiintei in cauza (dosha- Kapha, Pitta si Vata).
Elementul Foc este prezent in structura tipologiei Pitta, alaturi de Apa, care are in acest caz rolul de a echilibra starile fizice si psihoemotiomale ale celor cu Pitta predominant.. Se deduce de aici ca gustul picant nu este recomandat celor cu Pitta predominant, pentru ca agraveaza prin exces anumite manifestari ale acestora.
Gustul picant este insa recomandat celor cu Kapha predominant, care au nevoie de dinamism si motivatie in orice aspect al vietii.
Alimentele cu energie Rajas sunt cele trecute mult prin Foc, precum cele fierte sau prajite, anumite condimente ca : piper, ghimbir, oregano, rozmarin, cimbru, cuisoare, scortisoara, etc.
Aspectul fundamental care se desprinde de aici este acela ca orice aliment sau gust trebuie utilizat in anumite proportii si combinari diferite, precum si in functie de tipologiile prezente intr-o anumita fiinta (dosha).

Mai multe informatii despre rolul Focului in amplificarea starii de sanatate a fiintei, puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice, unde se vor indica alimentele recomandate, combinatiile si modul de preparare cel mai potrivite pentru obtinerea si mentinerea unei stari globale de sanatate si armonie.De asemenea, aceste aspecte fundamentale vor fi prezentate mai detaliat in cadrul seminariilor de ayurveda pe care le sustin.

Vasile Scarpet

Lector, consultant si terapeut ayurveda

0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *