Alergiile. Cauze si manifestari in functie de tipologiile ayurvedice (dosha-uri)

Alergiile. Cauze si manifestari in functie de tipologiile ayurvedice (dosha-uri)

Mortar with healing herbs and sage, bottles of essential oil in garden. Herbal medicine.

Conform Ayurveda-ei, “stiinta vietii”, alergiile sunt considerate a fi reactii ale dosha-urilor (factorii fundamentali de sanatate sau de boala), impotriva unor surse ca: polenul, praful, componentele chimice ale unor substante cu care interactionam, acarieni,animale, etc. Procesul de patogeneza este denumit in Ayurveda “samprapti“,fiind foarte important in diagnosticarea si tratarea ulterioara cu eficienta a acestor afectiuni. Reactiile alergice sunt impartite in Ayurveda in functie de dosha-uri, avand astfel trei tipuri de alergii, fiecare cu manifestari specifice: alergii de tip Vata, Pitta si Kapha.

Alergiile de tip Vata sunt caracterizate prin simptome ca: balonarea stomacului, disconfort gastric, sau diferite tipuri de colici intestinale. Ele sunt insotite de dureri de cap, sunete in urechi, insomnie, etc.
Alergiile de tip Pitta se manifesta intotdeauna la nivelul pielii. Daca persoana respectiva vine in contact cu alergeni ca fibre sintetice, chimicale, alergia penetreaza straturile pielii, afectand capilarele, provocand manifestari ca urticarie, dermatite, eczeme, afectand tesuturile profunde ale pielii.
Alergiile de tip Kapha se manifesta in special in timpul primaverii, cand plantele si copacii raspandesc propriul polen in atmosfera. Cand polenul, de exemplu cel de ienupar sau de oricare alta floare este inhalat in cavitatea nazala, acest lucru duce la simptome ca raceala, congestie cerebrala, infectii sinusale si astm.
Pana la tratarea efectiva a acestor alergii, prima masura care trebuie luata este aceea de a evaluare a tipologiilor ayurvedice prezente in fiinta. Acest lucru ne este de un real ajutor in diagnosticarea mai precisa si mai rapida a pacientilor care sufera de alergii. In acest caz, se poate determina o directie specifica de tratament.
Se apreciaza ca in jur de 80% din cazuri, constitutia individuala (Prakriti) poate prezice manifestarile specifice. Exista, asadar, o corespondenta intre constitutia individuala si tipurile de alergii care pot aparea. O persoana cu constitutie Pitta este cel mai probabil sa prezinte reactii alergice de tip Pitta, in special cand sistemul sau corporal arata ca s-a instalat deja o stare de dezechilibru (Vikriti).

In afara de acesti factori cauzatori specifici unei anumite dosha, exista si alti factori care influenteaza aceste manifestari, precum conditiile de mediu, factorii emotionali sau alte cauze, putand exista si situatii cand o persoana de tip Kapha poate avea perturbari de tip Vata, etc.

Ideea centrala care se desprinde de aici este aceea ca trebuie urmarite 2 aspecte fundamentale:

1. Sa determinam cu precizie ponderea tipologiilor in fiinta noastra, reveland si posibilele afectiuni specifice unei fiinte, evaluarea ayurvedica avand deci un rol predictiv
2. Sa actionam cu remedii dintre cele mai eficiente in cazul in care determinam o afectiune deja manifestata, intervenind astfel in mod curativ.

Adecvarea remediilor la constitutia individuala, varsta, clima, profesie, etc, se poate face in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate. Cunoscand si onorand Natura, putem preveni multe probleme care apar tocmai datorita neintegrarii si nerespectarii, in fapt, a legilor Universului, pe care Ayurveda le pune in centrul preocuparilor sale, inca de acum 5000 de ani.
Armonia este Sanatate si Sanatatea este Armonie!

Detalii despre consultatia ayurvedica personalizata si programari puteti afla la nr. 0725 081061

Multumesc!

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *