Despre integrarea spirituala a actiunilor noastre
Orice inceput pe o cale spirituala autentica este un veritabil dar pe care Divinul ni-l ofera, prin faptul ca ne face accesibile anumite secrete spirituale, care, odata asimilate si integrate corect in propria noastra viata, ne conduc gradat, dar sigur, spre o evolutie spirituala veritabila, in acord cu legile divine, imuabile.
Diferitele traditii spirituale s-au caracterizat dintotdeauna prin faptul ca au pus accent in doctrina lor pe integrarea spirituala a actiunilor aspirantilor la starea de desavarsire spirituala. Astfel, in hinduism, cea mai veche religie politeista cunoscuta, orice act ritualic (arderea de tamaie, rugaciunile, actiunile izvorate din iubire si compasiune fata de toti oamenii) erau consacrate unor divinitati protectoare din panteonul hindus. Principala divinitate careia ii erau dedicate acestea era Shiva, considerat unul dintre aspectele Trinitatii hinduse, cu rol de Distrugator- intelegem aici prin acest lucru aspectul ciclic de Regenerare si Renastere-, alaturi de Brahma, Creatorul Universului, si Vishnu, Pastratorul acestuia. De asemenea, alte divinitati sunt numite generic ca Mari Puteri Cosmice, in numar de 10 (Dasha Maha Vidya), fiecare avand mai multe aspecte si caracteristici proprii, simbolismul hindus fiind cel mai bogat in acest sens. De exemplu, zeita Kali, care in Occident a fost inteleasa predominant in aspectul ei teribil, de distrugatoare, se bucura in India de o mare cinstire, ea fiind, de fapt, Marea Putere Cosmica a Timpului, avand si aspectul de distrugatoare, pentru cei sinceri si perseverenti, a tuturor obstacolelor ce stau in calea celor dornici de cunoastere spirituala. De o mare veneratie se bucura in India si Tara, venerata si in Budismul Tibetan, de exemplu, ca Marea putere Cosmica a Iubirii si Compasiunii Nesfarsite, din Gratia ei izvorand, pentru cei plini de iubire si compasiune, adevarate binecuvantari pe toate planurile existentei (evolutie spirituala, amplificarea iubirii, compasiunii si a sanatatii fiintelor umane care o venereaza plini de sinceritate si aspiratie).
Un aspect esential este acela ca inainte de orice sacrificiu ritualic, trebuie facuta consacrarea roadelor acelei actiuni spirituale Divinului, in mod total si neconditionat.
Consacrarea roadelor actiunilor noastre este ceva esential pentru integrarea corecta a actiunilor pe care urmeaza sa le intreprindem. Dupa primirea raspunsului subtil, putem incepe apoi, cu toata daruirea si increderea, acea actiune care are de fapt drept scop o comuniune tot mai profunda cu Divinitatea.
De acest lucru depinde reusita profunda si deplina, cum se spune in vechile texte ale diferitelor traditii spirituale.
De fiecare data cand vrem sa actionam in vreun fel, trebuie sa reflectam la urmatoarele intrebari:
E nevoie de aceasta actiune Acum?
Este aceasta spre sanatatea si evolutia mea spirituala?
Sunt hotarat ca, indiferent de obstacolele intalnite, sa duc actiunea la bun sfarsit?
Daca la toate aceste 3 intrebari, puse in mod sincer si hotarat, primim raspunsul interior adecvat (pozitiv), atunci este bine sa incepem acea actiune.
In fapt, prin consacrarea ulterioara a roadelor actiunilor noastre, in mod total si neconditionat, lui Dumnezeu, noi aratam ca suntem intr-o relatie de Tata si Fiu spiritual, acest legamant fiind “pecetea” inconfundabila si atat de subtila a noastra, in Existenta la care am fost chemati sa conlucram.
O actiune spirituala profund integrata are cateva caracteristici unice: simtim aproape imediat ca, actionand cu sprijinul si acordul Gratiei Divine, dobandim o stare de regenerare, sanatate emotionala, mentala si fizica deosebita, care este, de fapt, semnul ca Dumnezeu este alaturi de noi in ceea ce intreprindem. Optimismul si starea de bine devine apoi o sui generis “marca “ a noastra, ceea ce ne genereaza stari spirituale model. Odata dobandite, aceste stari pot fi impartasite cu altruism si iubire si celor din jurul nostru, uneori, chiar prin simpla noastra prezenta ce devine, in acele momente, un releu al atributelor divine, daruitoare si pline de compasiune pentru toti.
Calea spirituala este astfel mult usurata, atunci cand noi avem acea atitudine interioara benefica, reveland, in fapt, si celorlalti ca si ei pot deveni surse de armonie, fericire, compasiune, iubire si sanatate, acestea fiind atribute dumnezeiesti pe care este esential sa le primim si sa le amplificam in fiintele noastre.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda si yoga
Tel. 0725 081061