Starea de sanatate si armonie in traditia ayurveda.Principii de vindecare ayurvedica

Starea de sanatate si armonie in traditia ayurveda.Principii de vindecare ayurvedica

Regasirea starii de sanatate si armonie, pe toate planurile (Svasthya– a fi centrat in tine insuti, in limba sanscrita), a fost una dintre preocuparile fundamentale abordate in medicina orientala si ayurvedica, in special.
In Ayurveda, se studiaza legatura dintre suflet, minte si corp, intre acestea existand o unitate organica, ce nu poate fi ignorata. Tocmai de aceea, cel care studiaza ayurveda este introdus in primul rand, in acest sistem extraordinar de complex care este fiinta umana, in ansamblul ei.
Orice tulburare la nivelul sufletului (stari de angoasa, teama, furie, neincredere in sine, etc), se manifesta apoi si in planurile psiho-emotionale si apoi in cel fizic, afectand global fiinta umana in cauza.
Si terminologia vine in sprijinul acestei afirmatii: starea normala se numeste Prakriti (ceea ce inseamna natura sanatoasa, neviciata), si cea de Vikriti ( in care starea de boala a inceput deja sa se instaleze).
Omul este, prin natura sa, supus schimbarilor care se intampla in jurul sau, anumitor influente care se manifesta in plan macrocosmic ( fluctuatii energetice, temperaturi prea ridicate sau prea joase, poluare energetica, atmosferica sau fonica,factori psihici perturbatori, etc).
Exista anumite corelatii cauzale intre afectiunile de origine psihica, si cele care apar pe plan fizic, pentru ca omul este, cum spun stravechile scoli de intelepciune, un microcosmos.
Exista asa-numitele “invelisuri” ale fiintei, care incep de la cel fizic, cel mai grosier, si merg pana la cele mai subtile. Este esential sa intelegem ca intotdeauna o afectiune sau primele semne ale manifestarii ei debuteaza in corpurile cele mai subtile, mergand apoi din strat in strat, pana la planul fizic, aceasta fiind faza finala a manifestarii unei afectiuni, la nivelul corpului fizic.

Sistemul medical ayurveda este foarte bogat in indicii care pot ghida terapeutul catre aflarea unor indicii esentiale despre starea de sanatate, prezenta sau viitoare, a pacientului sau- examinarea pulsului, masarea unor puncte de presopunctura, pentru a simti eventuale zone cu dezechilibre energetice- precum si examinarea anumitor “ umori” ale organismului ( urina, transpiratie, etc) , sau examinarea sangelui, pentru a observa anumite caracteristici ale organelor, pentru prevenirea sau tratarea afectiunilor cu care pacientul se poate confrunta.
In stravechile tratate de intelepciune ayurvedica (Charaka Samhita, de exemplu), se mentioneaza faptul ca pentru vindecarea efectiva si definitiva a pacientului se folosesc anumite ritualuri vindecatoare, cu rol de protectie subtila, precum si terapii efective, fizice, care sunt puse insa intotdeauna in corelatie cu partea subtila a fiintei, numai in acest fel fiind posibila o vindecare veritabila.
In Ayurveda, se pune mare accent pe purificarea subtila a persoanei in cauza, inainte de orice demers asa-zis medical.Terapiile de vindecare sunt consacrate unor entitati vindecatoare, care ghideaza si sustin apoi procesul terapeutic, pentru ca acesta sa fie divin integrat, si, astfel, cu maxim de eficacitate.
In Ayurveda, exista o ramura distincta a obtinerii si mentinerii starii de sanatate si armonie a fiintei, care se numeste Svasthavritta.
In cadrul amplului proces de vindecare, se recurge la diferite procedee complementare,din sistemul milenar Yoga, cu rol armonizator( exercitii de respiratie, executarea asa-numitelor posturi corporale- asana-e,meditatii, tehnici de respiratie (pranayama), care pun fiinta practicantului in armonie cu energiile uriase din macrocosmos),precum si anumite terapii complementare extrrem de benefice si eficiente ( aromoterapia, cromoterapia, masajul, meloterapia cu sunete armonioase, care genereaza o stare de relaxare si armonie, care sunt puse apoi ca fundament pentru o stare de sanatate si armonie stabile, fara fluctuatii.
Alimentatia adecvata tipologiei constitutionale, precum si a eventualelor probleme de care aceasta sufera, este, de asemenea, o sursa de vindecare. In general, se recomanda consumarea de alimente cu vibratie armonioasa, pura (numite sattva in ayurveda, ceea ce semnifica adevar si armonie, pe toate planurile).Se recomanda o alimentatie lacto-ovo-vegetariana, care genereaza in fiinta o stare de armonie, puritate si longevitate. De asemenea, este foarte important sa se urmeze un regim echilibrat de viata, evitand excesele de orice fel, precum si adaptarea acestui regim la varsta, clima, afectiunile cu care eventual persoana respectiva se confrunta, etc.
Utilizarea plantelor cu rol purificator si vindecator are, de asemenea, un mare rol in re-configurarea fiintei, chiar la nivel celular. Pulberile de plante se degusta sublingual, aceasta fiind modalitatea in care efectele sunt cele mai eficiente si mai rapide. Acestea pot viza un organ sau un dezechilibru anume,avand deci rol curativ, sau pot fi luate cu rol preventiv (pentru consolidarea starii de vitalitate, de exemplu). Efectul acestora este cumulativ, aparand deci dupa o anumita perioada de timp de administrare, intr-o doza optim recomandata si urmata sistematic. Printre cele mai indicate si eficiente terapeutic se numara : elixirul ayurvedic numit Chyawanprash, considerat cel mai eficient tonic general al fiintei, ashwagandha, busuiocul indian, gotu kola, lemnul dulce, brahmi,turmericul,cardamomul, scortisoara, combinatia numita generic Triphala (amalaki, bibhitaki si haritaki), ginsengul asiatic, etc.
Aceste terapii sunt efectuate si in functie de anotimp, urmarindu-se momentul in care sunt cele mai indicate, pentru ca demersul teraputic sa aiba astfel maxim de eficienta.
Toate acestea readuc fiinta umana la starea de sanatate si armonie, canalizand-o apoi pe calea spre descoperirea esentei sale, acesta fiind principiul holistic pe care sistemul Ayurveda il reprezinta si il recomanda tuturor celor care doresc sa aiba o viata plina de sanatate, armonie si fericire.

Ponderea dosha-urilor si a guna-urilor in fiinta noastra si modalitatile de armonizare a lor se pot determina in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va astept cu drag.

Relatii la tel. 0725 081061
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *