Cele trei tendinte fundamentale ale Naturii (Guna-urile). Sattva Guna (I)

Cele trei tendinte fundamentale ale Naturii (Guna-urile). Sattva Guna (I)

Conform “stiintei vietii”, Ayurveda (aparuta in India, acum peste 5000 de ani, conform surselor scrise), in Univers exista in simultaneitate 3 tipuri de energie, complementare, care se manifesta in diferite momente ale vietii noastre, deci contextual, sau pot fi anumite manifestari generale, daca mentinem fiinta in vibratia specifica uneia dintre ele, in mod predominant.
Termenul sanscrit de “guna” desemneaza tocmai aceste tendinte fundamentele, regasite in tot Macrocosmosul, existand, conform principiului rezonantei, si in egala masura, al similaritatii, si in fiecare fiinta umana, considerata un veritabil microcosmos.
Astfel, conform viziunii ayurvedice, exista 3 guna-uri, si anume Sattva, Rajas si Tamas, ordonate in functie de frecventa de vibratie caracteristica, modulate fiind de anumite tipuri de energie care le guverneaza.
In articolul de astazi, incepem calatoria cu prezentarea primei guna, Sattva.

Sattva este vibratia cea mai pura si elevata, provenind de la cuvantul sanscrit Sat, care inseamna adevar, puritate si armonie, in egala masura. Energia la care se manifesta aceasta tendinta este ascendenta, conferind fiintei o stare de aspiratie spirituala, claritate si putere interioara deosebita. Armonia se manifesta la toate nivelele fiintei, existand acea unitate intre gand, cuvant si fapta (amintita in Upanishade, de exemplu), capabila sa ofere puterea de transformare veritabila a fiintei, spre desavarsire.
Se poate concluziona ca respectarea adevarului, sau Satya, din regulile Yama (primele 5 reguli, de comportare in societate, din Decalogul moral si etic al disciplinei Yoga, fundamentata de inteleptul Patanjali), poate conduce rapid spre aceste stari spirituale elevate. Respectarea adevarului creeaza si puterea de materializare a oricarui gand benefic si creator, al fiintei cu o anumita anvergura spirituala.
De asemenea, energia de tip Sattva se poate regasi si in anumite alimente cu gust bun,placut, plin de savoare, care conduc fiinta umana spre stari de armonie, longevitate si fericire. In aceasta categorie sunt incluse produsele cat mai pure, ca legumele, fructele, cerealele, lactatele (in special gheea, sau untul clarifiat, un veritabil aliment alchimic), mierea. Exista numeroase plante folosite in terapiile ayurvedice, cu vibratie foarte inalta, care, folosite in mod constant, si in acord cu necesitatile subtile ale fiintei noastre,ne confera acea stare de plenitudine si detasare atat de necesara pentru evolutia noastra. Printre ele amintesc in mod deosebit pe cele cu rol armonizator si echilibrant, ca ashwagandha, tulsi (busuiocul sfant indian, considerat planta zeului Vishnu), turmericul, cardamomul, gotu kola, schisandra, rhodiola, lemnul dulce, brahmi, anumite elixire ayurvedice, precum Chyawanprash ( un veritabil panaceu) si altele.
O stare emotionala preponderant sattva-ica se caracterizeaza prin iubire, compasiune, bunatate, intelegere clara, altruism, puritate. Propriile noastre ganduri, manifestate in mod constant, ne conduc gradat, dar sigur, spre dobandirea si apoi mentinerea starii de sanatate si armonie a fiintei.
Impartasirea starilor spirituale elevate, comuniunea cu ceilalti la nivelul sufletului, sunt intim corelate cu activarea armonioasa a chakra-ei iubirii si puritatii, anahata chakra situata, in plan subtil, in zona sternului.
Starea de armonie se poate obtine si prin mentinerea intr-o ambianta placuta, echilibrata, datatoare de optimism, in toate aspectele vietii. Masajul ayurvedic cu uleiuri calde (abhyanga) este o alta modalitate de reechilibrare si armonizare a fiintei, aromoterapia cu uleiuri esentiale pure, ca busuiocul, menta, salvia, trandafirul, santalul, lotusul, lavanda, scortisoara, citricele. De asemenea, retragerile periodice in natura, contemplarea acesteia, meditatiile cu sunete ale naturii, pastrarea legamantului tacerii o anumita perioada de timp (asa numitul mauna),care purifica mentalul de toate gandurile perturbatoare sau obsesive si multe altele.

Odata obtinuta si mentinuta, aceasta stare superioara va face posibile multiple transformari in existenta noastra, inclusiv atragerea de fiinte si conjuncturi favorabile, care sa ne conduca spre drumul deseori lent, dar sigur, al evolutiei spirituale autentice.

Ponderea guna-urilor in fiinta noastra si modalitatile de armonizare a lor se pot determina in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate, la care va astept cu drag.

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Pentru programari si detalii apelati la tel. 0725 081061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *