Constitutiile individuale in Ayurveda(Dosha-urile)
In perspectiva ayurvedica asupra vietii, exista 3 tipologii fundamentale, care creeaza tot atatea moduri de a privi lumea, in conformitate cu caracteristicile specifice fiecareia dintre ele.
Acestea trei sunt: Vata (Aer + Eter), Pitta (Foc + Apa), si Kapha (Apa + Pamant). Ele se manifesta in proportii si combinari unice, in fiecare fiinta umana. Termenul sanscrit pentru “tipologie” este cel de “dosha“.
Acest termen atat de complex desemneaza “factor fundamental de sanatate sau de boala”, avand, de asemenea,semnificatia de ” ceea ce decade”, cu alte cuvinte se refera la ceea ce este supus schimbarii, transformarii.Putem concluziona faptul ca orice aspect din fiinta noastra, la orice nivel ar fi,este intr-o stare relativa de armonie, generalizarea acestei stari (asa cum este de dorit, de altfel) putandu-se realiza doar atunci cand noi avem si urmam niste principii de viata sanatoase ( in fapt, aceasta inseamna in acord cu Natura noastra individuala), la toate nivelele (fizic, psiho-emotional,mental si spiritual). Cu aceste aspecte se ocupa o ramura distincta din Ayurveda, numita Svasthavritta (stiinta obtinerii si mentinerii starii de sanatate si armonie), in limba sanscrita.
Tipologia Vata se caracterizeaza prin calitatile subtile de usor, rece, uscat, aspru si neregulat. In consecinta, ca modalitate de armonizare, pentru aceasta tipologie, se apeleaza la remedii sau atitudini mentale si fizice opuse- greu, cald, umed-uleios, neted si stabil. Astfel, pentru persoanele cu predominanta Vata este indicat sa evite vremea rece, aerul poluat si zgomorele prea puternice, pentru ca pot amplifica dezechilibrele psiho-emotionale ale acestora. In schimb, atmosfera calda( la propriu si la figurat), de stabilitate emotionala si sustinere, remediile incalzitoare il pot ajuta eficient sa se echilibreze global (terapii cu uleiuri calde, aromoterapie, meloterapie, meditatie, exercitii posturale-asana-e, etc). De asemenea, tebuie sa adopte un stil de viata care sa induca echilibru, calm si sustinere la toate nivelele, precum si amplificarea rabdarii in toate activitatile pe care le desfasoara.
Tipologia Pitta (Foc + Apa) se caracterizeaza prin calitatile subtile de fierbinte, umed-uleios, usor, regulat si limpede. Localizarea sa la nivelul corpului fizic este in special in zona intestinului subtire, si o parte a stomacului. Principala sa functie este aceea de a “digera” alimentele, daca ne referim la nivel fizic, dar si anumite informatii, imagini, trairi, etc. Asadar, se poate vorbi in egala masura de o digestie fizica si de una la nivel vizual si psihomental. Persoanele cu Pitta dosha predominant sunt energice, dornice de actiune si focalizate in tot ce fac. Leitmotivul existentei lor este Scopul sau Motivatia, fara de care nu se angreneaza in diferite actiuni, la toate nivelele de manifestare ale fiintei lor. Sunt buni lideri, in consecinta, aici contand in mod decisiv si nivelul global de armonie pe care il au. Pentru echilibrarea lui Pitta dosha trebuie sa folosim remedii racoritoare, stabilizatoare si care ii dau o stare de calm si obiectivitate. Sunt foarte indicate meloterapia, cromoterapia cu anumite culori racoroase, linistitoare, de asemenea cristaloterapia, practica posturilor corporale,meditatia, masajul ayurvedic cu uleiuri cu efect racoritor, etc. Cuvantul care caracterizeaza orice demers general de armonizare valabil pentru Pitta Dosha este acela de Moderatie in gand, cuvant si actiune.
Tipologia Kapha (Apa si Pamant) se caracterizeaza prin calitatile subtile de greu, rece, umed-uleios, stabil, si lent. La nivel fizic, Kapha se regaseste in 3 zone, sau 3 “focare”: zona stomacului, a pieptului si a capului. Functia sa fundamentala in fiinta este aceea de a structura, asimila si stabiliza anumite stari fizice, mentale si psiho-emotionale. Persoanele cu tipologia Kapha predominant sunt inalte. solide, lente in gandire si miscare, induc o stare de calm si relaxare in mediul in care se afla. Aceasta depinde mult de nivelul global de vibratie a respectivei fiinte. Marea problema si provocare pentru cei cu Kapha predominant sunt dinamizarea fiintei, precum si depasirea atasamentului pentru anumite persoane, locuri si senzatii, trairi avute in trecut. Memoria de tip Kapha e predominant emotionala,are o mare capacitate de stocare, de aceea el depoziteaza in acest spatiu trairi atat pozitive cat si negative, mentinandu-le in fiinta timp indelungat. Pentru Kapha dosha, trebuie folosite remedii incalzitoare, energizante si dinamizatoare, cum ar fi masajul cu uleiuri cu calitatea subtila de “fierbinte” (ushna, in limba sanscrita), de exemplu cele de mustar si masline, care amplifica “focul” in fiinta lor, precum si uleiuri esentiale cu aceeasi calitate ( cuisoare, ghimbir, oregano, rozmarin, cimbru, etc). De asemenea masajul uscat cu pulberi de plante, care imbunatatesc circulatia sanguina si periferica, inhalatiile, masajul in zona capului( terapia shirodhara), folosita predominant in perioada iernii, mai ales in cazul lor, asana-e din practica yoga cu rol de dinamizare a Focului si depasirea inertiei caracteristice pentru Kapha, insistand in special pe a treia chakra(manipura chakra), etc.
Pentru determinarea constitutiilor individuale in fiinta noastra, va astept la o consultatie ayurvedica, unde se determina cu exactitate ponderea acestor 3 dosha-uri in fiinta noastra, nivelul general de armonie la momentul testarii, precum si corelarea informatiilor obtinute si la final, se indica anumite remedii cu rol armonizator, pe toate planurile fiintei (nutritie, stil de viata, terapii, etc).
Multa sanatate si armonie, pe toate planurile!
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Tel. 0725 081061